Hledači aragonitu ničí naleziště i přírodu, hrozí jim pokuta v desítkách tisíc

Události: Hledači aragonitu ničí naleziště i přírodu (zdroj: ČT24)

Hledači aragonitu působí problémy v Českém středohoří. Vzácný minerál tvoří nažloutlé až medové krystaly a je vyhledáván mnoha sběrateli. Ti ale za posledních pár měsíců poničili světoznámé naleziště a současně přísně chráněnou oblast Číčov na Lounsku.

Neznámí vandalové přímo na vrcholu kopce Číčov vyhloubili metr hluboký a čtyři metry dlouhý příkop. A nebyl zdaleka jediný, chráněnou lokalitu poničili hned na několika dalších místech.

„V minulosti samozřejmě docházelo také k hledání aragonitu, ale nikdy jsme se nesetkali s takhle intenzivním zásahem do kopce,“ říká ochránce přírody z Chráněné krajinné oblasti České středohoří Ondřej Nitsch.

Aragonit
Zdroj: ČT24

Řada geologů a sběratelů nelegální rabování rezervace odsoudila jako zbytečné. „Pod kopcem na polích jsou minerály rozvlečené a také se tam dají najít,“ upozorňuje geolog CHKO České středohoří Petr Chvátal. Podle geologa z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Radka Pokorného jsou aragonity nasbírané na polích mimo chráněnou oblast legální a do sbírek úplně dostačující.

Hledači ohrožují vzácný koniklec

Vrchol Číčov nedaleko osady Hořenec je evropsky významnou lokalitou, a to hlavně díky koniklecové stepi a místní fauně. „Jedním z těchto stepních druhů je koniklec luční český, což je místní endemit. Brzy jich na kopci budou stovky,“ vysvětluje Nitsch.

Tím, že na místo vyjíždějí vandalové terénními vozidly a rozrývají kopec při hledání aragonitu, narušují prostředí, které vzácné druhy potřebují k životu. Správci CHKO České středohoří proto chtějí posílit kontroly, při dopadení hrozí hledačům kamenů pokuta až několik desítek tisíc korun.