Stovky gramofonů pod jednou střechou. V Lošticích vzniklo unikátní muzeum

Nové muzeum v Lošticích představuje historii gramofonů (zdroj: ČT24)

Tři stovky gramofonů na jednom místě si lidé budou moci prohlédnout v novém muzeu, které vzniklo při příležitosti 70. výročí založení firmy Tesla Litovel. Gramofony v muzeu v Lošticích na Šumpersku pochází ze soukromé sbírky. Zájem o gramofony v poslední době narůstá, v Litovli se vyrábějí dodnes.

Autorem nové expozice v Lošticích je soukromý sběratel a obdivovatel gramofonů Vojtěch Vyroubal. Velkou většinu nákladů na vytvoření zázemí muzea financoval z vlastních zdrojů. Zájemci však kromě gramofonů uvidí i audio-video techniku značky Tesla Litovel a Meopta Přerov. 

Vinyl je opět v kurzu

Tesle Litovel se nejvíce dařilo v 70. letech minulého století, kdy zaměstnávala necelé dva tisíce lidí, kteří vyrobili zhruba 130 tisíc gramofonů ročně. Postupně se vyvážely do celého světa. Tesla Litovel zanikla počátkem 90. let, kdy gramofony vytlačily CD přehrávače.

Zájem o gramofony ale v poslední době narůstá a firma z Litovle své výrobky opět expeduje na všechny kontinenty. „Ti, kteří mají rádi hudbu, přišli na to, že poslech gramofonové desky má daleko lepší dynamiku než poslech nějakých jiných médií,“ řekl ředitel společnosti SEV Litovel Jiří Mencl.  

Hlášení obecního rozhlasu i spartakiáda

Jedním z prvních výrobků podniku v Litovli byl radiogramofon, který se využíval například na národních výborech před hlášením obecního rozhlasu. Tesla vyrobila také gramofon, který se používal pro nácvik na první spartakiádu. Měl zesilovač, a tak bylo možné použít ho na produkci hudby v tělocvičnách i venku. 

Muzeum gramofonů v Lošticích bylo poprvé otevřeno 17. ledna tohoto roku. Přístupné bylo jenom pro objednané skupiny a ostatním návštěvníkům bude zpřístupněno v květnu.