Kdo nemá vinyl, jako by nebyl

Loděnice, Beroun – Gramofonovým deskám odzvonilo? Ale kdeže, jejich prodej naopak roste. V anglosaských zemích láme rekordy a ve Velké Británii letos poprvé od devadesátých let překonal milionovou hranici. Svou roli v tom hraje i Česko, které je díky závodům v Loděnici největším výrobcem vinylů na světě.

Gramofonové desky zažívají boom (zdroj: ČT24)

Mnozí gramofonové desky označovali za historii, v malé vesničce u Berouna je však nepřestaly vyrábět ani po půl století. Teď je podnik v Loděnicích světovým výrobcem vinylů číslo jedna. Za rok vyrobil kolem 14 milionů desek, což je o 35 procent víc než o rok dříve.

  • Poslední album Pink Floyd, které vyšlo na vinylu, trhalo v Anglii rekordy. Prodalo se přes milion gramofonových kusů, což je nejvíc od roku 1996.

Trend vinylů totiž v posledních letech neustále roste. Ve světě narostl prodej zhruba o třicet procent. Jen pár firem ale vlastní potřebnou techniku na výrobu gramodesek. Je k ní potřeba unikátní zařízení: řezačka do mědi, kterých jsou po celém světě jednotky kusů.

Pomocí diamantového nože se do měděného kotouče vryjí drážky a podle nich se deska odlévá. Dávno už ale neplatí, že musí být kulatá a černá. Existují speciální sběratelské edice s potisky, které nemají na kvalitu záznamu vliv. „Je to marketing a vypadá to pěkně a dobře se to podává,“ vysvětlil ředitel největšího výrobce na světě Michal Štěrba.

Sklad vinylů v Loděnici
Zdroj: ČT24/GZVinyl.com

A proč ten náhlý zájem o desky? V digitální éře nabízejí něco, co hudebním nadšencům chybí. Nejen kvalitní zvuk, ale především zajímavý design obalu. Pro muzikanty je vydání alba na vinylu víc otázkou prestiže než vidiny zisku. Jedná se tak o touhu mít něco specifického, a svůj vinyl mají tím pádem třeba i menší české kapely.