Pyrotechnici se do Vrbětic vrátí na jaře. Areál by mohli policisté opustit na konci roku

Do konce letošního roku by mohl skončit zásah policie ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. Kvůli nepřízni počasí jsou v současné době práce v bývalém muničním areálu přerušené, s jejich obnovením počítá policie na jaře.

Práce v areálu muničních skladů ve Vrběticích musela policie dočasně přerušit v polovině loňského prosince.

„Neporučíme větru, dešti a nikdo z nás není schopen pracovat při minus deseti patnácti stupních a při sněhové pokrývce, které je tam zhruba třicet až padesát centimetrů. Je to horský terén. Budeme muset počkat, až nás počasí pustí, abychom mohli pokračovat. Místo je střežené a čekáme na zahájení jarní sezony,“ řekl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Loni v lednu policie zmenšila střežený prostor v jihozápadní části areálu téměř o sto hektarů. Majitelům pozemků v dotčené oblasti u Vlárských strojíren tak umožnila jejich obhospodařování.

Další vlastníci nemovitostí v areálu dostali zpět do užívání dvě stě padesát hektarů pozemků loni v červenci. Šlo zhruba o sedm set parcel se sto dvaceti majiteli, na něž policie po výbuchu omezovala přístup.

„Pokračovat se bude v tom, co je již dlouhodobě započato a v čem nás příroda přerušila. To znamená dokončování ohledání místa činu u epicentra číslo dvanáct a hloubkového pyrotechnického průzkumu v blízkosti těchto lokalit. Jak toto dokončíme, provedeme plošný pyrotechnický sběr,“ řekl Tkadleček.

Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Chybí prohledat zhruba posledních pět set až sedm set padesát metrů od epicentra výbuchu.

  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.