Čtyři roky po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Účet za likvidaci vyšplhá k miliardě, viník je stále neznámý

Události: Od explozí ve Vrběticích uplynuly čtyři roky (zdroj: ČT24)

Před čtyřmi lety explodoval v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku druhý sklad. Stejně jako první, který vybuchl 16. října, si ho pronajímala firma Imex Group. Kdo za exploze může, stále není jasné. V areálu pracují pyrotechnici a čistit ho budou nejméně do poloviny příštího roku. Opatření se tak zřejmě prodraží o další půl miliardy. Policie výbuchy stále vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Odminování a ostraha areálu ve Vrběticích vyšly stát od roku 2014 na stovky milionů korun. Podle původních odhadů měly práce skončit na konci letošního roku, prodlouží se ale nejméně do poloviny příštího a pyrotechnické vyčištění bude stát další statisíce.

„Stále jsme v režimu likvidačních prací. Jsou dny, kdy najdeme sto kusů munice a jindy jen deset. Dokud neproběhne plošný sběr a hloubkový průzkum, je v lokalitě nebezpečno,“ řekl ředitel policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. A upřesnil, že pyrotechnici pracují v epicentru objektu 12. „Kolem něj zbývá prohledat plochu v kružnici o průměru 750 metrů,“dodal Tkadleček.

Studio ČT24: Čtyři roky od výbuchu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Opatření komplikují život desítkám lidí

Necelá polovina pozemků už se vrátila svým majitelům, ti na nich ale stále nemohou hospodařit s tím, že bezpečnost nelze garantovat. Ti, kteří pozemky stále ještě nedostali, nevědí, kdy to bude a jestli se dočkají nějakého odškodnění. „Desítky lidí musejí cestou do práce zakázaný prostor objíždět a majitelé pozemků si stěžují na to, že jejich lesy likviduje kůrovec,“ řekl reportér Josef Kvasnička, který s majiteli hovořil.

Viník výbuchu je stále neznámý

Vojenské lesy a statky byly pověřeny vládou, aby co nejvíc pozemků v okolí muničních skladů od soukromých majitelů odkoupily.

Bohužel v dané věci není co sdělovat, omlouvám se, šetření stále pokračuje.
Leo Foltýn
Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočka Zlín

„Soudní znalec v létě pozemky prohlédl a stanovil cenu. Zaslali jsme vlastníkům výzvu. Několik jich odpovědělo, sedm nabídku akceptovat nechce, šest s prodejem souhlasí,“ řekl mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona. Celkem mají pozemky stovku vlastníků, těm se většinou nelíbí výkupní cena.

  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Policie výbuchy, které po okolí rozmetaly tisíce kusů munice, střepin a roznětek, vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, viníka stále ještě nezjistila.