Série nehod uzavřela na hodinu zasněženou D5 na Tachovsku. Na severu země trvá kalamitní stav

Boží Dar v Krušných horách vyhlásil kvůli sněžení kalamitní stav na celém svém území. Do města bude pouštět jen ty rekreanty, kteří mají zajištěné ubytování s parkováním. Kalamitní stav byl už ve čtvrtek ráno vyhlášen také v Jablonci nad Nisou – tam potrvá do pondělí. Na dálnici D5 se v úseku na Tachovsku, kde sněží, stala série nehod, která uzavřela na více než hodinu směr na Prahu. V hlavním městě nabíraly autobusy MHD kvůli sněžení velká zpoždění.

Několik nehod uzavřelo v pátek večer dálnici D5 na Tachovsku ve směru na Prahu. Policie dopravu odkláněla na 128. kilometru a řidiči mohli zpět na dálnici najet na exitu 119 Benešovice. Na jednom místě se srazilo nákladní a osobní auto. Na druhém narazil kamion do svodidel a jedno osobní auto také vyjelo z dálnice a převrátilo se na střechu. Provoz byl obnoven před 20:00.

Původně se objevily informace o zraněných, ale policisté a zdravotníci uvedli, že se nehody obešly bez nich. Na D5 v době, kdy se nehody staly, podle údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) sněžilo, takže vozovka byla mokrá, případně se zbytky rozbředlého sněhu. Také viditelnost byla podle silničářů kvůli sněžení snížená. 

Kalamita na severu

Boží Dar už v minulých dnech sněžení dočasně odřízlo od zbytku světa. Teprve ve čtvrtek se podařilo zprovoznit hlavní silnici.

  • Kalamitní stav se vyhlašuje, pokud přírodní podmínky (např. sněžení) výrazně zasahují do běžného života většího počtu obyvatel. Jeho vyhlášení umožňuje obcím nedodržet běžná pravidla pro údržbu silnic a chodníků.

„Na odstraňování sněhu ze silnic vedoucích do osad Ryžovna a Zlatý Kopec silničáři usilovně pracují s tím, že tyto silnice se budou udržovat průjezdné pouze pro vozidla místních obyvatel, zásobování a složek záchranného systému. Pro ostatní vozidla je a bude minimálně do pondělního dopoledne vjezd zakázán,“ upřesnil starosta nejvýše položeného města v Česku Jan Horník (STAN). „Chceme, aby si naši pracovníci, kteří uklízí sníh a už tři noci nespali, odpočinuli,“ doplnil.

Události: Luhačovice pod sněhem (zdroj: ČT24)

Město také požádalo o pomoc při uvolňování komunikací hasiče. „Na místo jede technika ze stanice Karlovy Vary a ze záchranného útvaru Zbiroh,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Radnice proto žádá zejména běžkaře, aby do samotného města vjížděli pouze, pokud zde mají zajištěné ubytování s parkováním. Vjezd pro ostatní motoristy je zakázán.

Podle Horníka aktuálně napadlo dalších deset centimetrů sněhu a i nadále hustě sněží. Některé místní silnice jsou proto průjezdné s velkým rizikem pouze pro zásobování, a to v šíři menší než 2,5 metru. Sněhové bariéry místy dosahují až 1,5 metru.

V Jablonci pomáhají s úklidem sněhu i vězni, z ulic už zmizelo 800 tun

Technické služby v Jablonci během noci na pátek odstraňovaly sníh ze zavalených chodníků. „Uvolňovala se rozhledová pole na křižovatkách, chodníky kolem škol a školek a tam, kde bylo volno, se uklízela parkoviště,“ upřesnila mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

Technika odklízí sníh z jabloneckých ulic
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Nákladní auta odvážela sníh jako tradičně do prostoru za městskou halou v ulici U Přehrady – na deponii už odvezla 797 tun sněhu.

Odklízecí práce pokračují i během pátečního dne, prakticky ve stejném rozsahu jako ve čtvrtek. S odstraňováním sněhu pomáhá i 20 vězňů z rýnovické věznice a přes 50 lidí zapojených do veřejně prospěšných prací.

Komplikovaný je zejména úklid sídlišť, kde ulice blokují zaparkovaná auta a technika tam často ani neprojede. „Znovu upozorňujeme, že pro rychlejší a efektivní úklid sídlišť je potřeba, aby řidiči odparkovali svá vozidla a uvolnili prostor pro průjezd techniky,“ dodala Hozová.

Pražské autobusy měly zpoždění

Husté sněžení zkomplikovalo odpoledne a večer také provoz autobusů MHD po celé Praze. Některé spoje nabraly desítky minut zpoždění, problémy měly i mnohé příměstské linky mířící do obcí sousedního Středočeského kraje. Kolem 20:00 už začaly pražské autobusy jezdit podle jízdních řádů, zatímco provoz řady příměstských spojů zůstal i nadále omezen. Vyplývá to z informací pražského dopravního podniku a společnosti Ropid, která organizuje veřejnou dopravu v hlavním městě a okolí.

V Praze po 16:00 začalo sněžit, situaci zhoršoval vítr. Kolem 18:00 už byly zasněžené silnice většinou posolené či odklizené a situace se zlepšila. „Autobusy ale dál nabírají zpoždění v řádu minut až desítek minut také proto, že všichni účastníci silničního provozu jezdí pomaleji a opatrněji,“ řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Provoz byl plně obnoven okolo 20:00.

Komplikace potkaly i příměstské autobusy, omezení se postupně dotklo 18 spojů jezdících například do obcí Okoř, Hostín, Smečno, Hradišťko, Pikovice, Chorušice. Nevyjely ani některé autobusy do Kladna či Jesenice, další spoje byly zkráceny či vyjely se zpožděním. „Důvodem problémů jsou buď dopravní nehody, zablokování komunikace jiným vozidlem, nebo to, že autobusy na zasněžených silnicích samy zapadnou,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal. S omezením a zpožděním musejí cestující některých linek počítat až do odvolání, aktuální informace najdou na webových stránkách Ropid.

Problémy se nevyhnuly ani železnici v hlavním městě, kvůli napadanému sněhu se porouchala výhybka na Smíchovském nádraží. Vlaky mohly podle webu Českých drah projíždět jen na omezeném počtu kolejí. Například cestující, kteří měli ze Smíchova odjet večerním rychlíkem Vysočina, se museli jiným spojem přesunout na Hlavní nádraží a tam na vlak mířící do Jihlavy přestoupit.