ČT: Chovatel z Trutnovska půjde za týrání krav před soud. Zvířata uvězněná ve výkalech umírala hladem

Pětapadesátiletý majitel týraných krav ze Rtyně na Trutnovsku půjde před soud. ČT informaci potvrdil státní zástupce Jindřich Dušek z trutnovského okresního státního zastupitelství. Podle obžaloby nezajistil majitel kravám vodu a krmení a vyhladovělé je nechal ustájené ve výkalech. Některá zvířata, včetně telat, uhynula. Další museli utratit veterináři. Muži hrozí za týrání zvířat „surovým a trýznivým způsobem“ až pět let vězení.

„Obžaloba byla dnes podána k Okresnímu soud v Trutnově,“ uvedl pro ČT Jindřich Dušek z Okresního státního zastupitelství Trutnov. Případem se vyšetřovatelé začali zabývat začátkem letošního roku, a to na základě trestního oznámení Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Chování majitele zvířat nahlásili úřadům jeho sousedé.

Podle obžaloby měl muž „nejméně od konce roku 2017 do konce ledna 2018 na svém hospodářství na Rtyňsku v Podkrkonoší řádně nezajistit krmení a napájení krav ani vhodné podmínky pro jejich chov. Zvířata vlivem takového zacházení uhynula hladem a některá musela být usmrcena následně veterinářem.“ Podle policistů takto muž zavinil úhyn většího počtu krav, nejméně však osmi zvířat, včetně telat.

Neměl peníze, tak krávy zakopal na hnoji

Kontrola odhalila, že „krávy byly ustájeny na směsi podestýlky a výkalů, ta u některých z nich dosahovala výšky až jednoho metru, zvířata se tak nemohla vůbec hýbat a při kontrole musela být doslova vyproštěna“.

Ve stájích kontroloři našli i kosterní pozůstatky mladého skotu. Dvě krávy museli veterináři vzhledem ke špatnému stavu usmrtit na místě. Podle výpisu o počtu chovaných zvířat navíc zjistili, že chybí pět krav z celkového počtu patnácti kusů. Chovatel je podle svých slov kvůli nedostatku financí zakopal na polním hnojišti.

Zemědělec se podle údajů v živnostenském rejstříku dříve živil jako projektant. Skončil ale v osobním bankrotu a exekuci. Teď mu za týrání zvířat „surovým a trýznivým způsobem“ hrozí až pět let vězení.