Ochránci přírody už mají odchytovou klec na medvěda. Čeká se na povolení

Ochránci přírody připravují odchytovou klec na medvěda (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody chystají odchytovou klec na medvěda, který se v posledních dnech pohybuje na Vsetínsku. V úterý večer ji přivezli ze Slovenska. Do terénu by ji mohli nastražit už ve čtvrtek, nejdřív ji ale musejí opravit. Obce na Vsetínsku už požádaly krajský úřad o výjimku k odchytu a čekají na povolení.

Půltunová klec, kterou přivezl starosta obce spolu s ochránci přírody z Malé Fatry, čeká na svoji akci zatím uložená v Oznici. Odchytové zařízení stálo několik let v lese a jeho stav tomu odpovídá. „Klec musíme nejdříve pořádně prohlédnout. Je třeba především opravit systém táhel, pomocí kterých se klec zavírá,“ řekl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Medvěd se v posledních dnech pohyboval v okolí, lidé ho viděli například v Mikulůvce, Bystřičce nebo v Jablůnce. V noci na středu sice žádnou škodu nenapáchal, zato noc předtím roztrhal čtyři ovce.

Medvěda by měl přivábit med nebo zkažené maso

Odborníci teď musí vytipovat vhodné místo k odchytu, které se musí zajistit, připraví se pachové stopy. „Nejvhodnější návnada pro medvěda je podle odborníků med nebo zkažené maso,“ vysvětlil redaktor Luboš Dostál, který v Oznici natáčel.

Medvěd se na Vsetínsku a Zlínsku toulá od září. Potrhal ovce, kozy a zničil včelíny. Podle odborníků mladý, asi čtyřletý medvěd ztrácí plachost a zábrany a pohybuje se v blízkosti lidí a je třeba jej odchytit.

Zatím není jasné, kam odchyceného medvěda převézt. Zvíře lze vypustit do volné přírody, je ale třeba mít povolení majitele či správce pozemku. Druhou variantou je umístění do zoo.

Luboš Dostál popisuje odchytovou klec (zdroj: ČT24)

Čunek: zákon umožňuje okamžitý odchyt

Obce na Vsetínsku už požádaly krajský úřad o výjimku k odchytu; odchyt doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Podle klasického postupu je možné žádost vyřídit nejdřív za 15 dní. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) však již dříve uvedl, že jde o mimořádnou situaci. „Standardní průběh není možné nyní respektovat, zákon nám umožňuje realizovat odchyt už teď v době řízení,“ uvedl Čunek.

Medvěda přilákala k lidským obydlím dobrá úroda ovoce, potřebuje se vykrmit před zimou. „Zdejší prostředí mu nahrává. Má nachystané úly, kolikrát nezabezpečená hospodářská zvířata. Je hodně ovoce, opuštěných sadů, je zde roztroušená zástavba,“ řekl František Šulgan z AOPK ČR.

Medvědi podle ochránců přírody do české přírody patří, tak jako další velké šelmy rys a vlk. „Oblast Beskyd je jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem,“ vysvětlila Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Druhý medvěd žije podle odborníků u Velkých Karlovic na Vsetínsku, je však schovaný v lese. Na Slovensku je podle odhadů nyní asi 1200 medvědů.