Vrchní soud zrušil podmínky pro bývalé radní v kauze Opencard. Případ se vrací městskému soudu

Pražský vrchní soud zrušil podmíněné tresty bývalým pražským radním v kauze Opencard. Případ musí znovu posoudit Městský soud v Praze. Soud rozhodl v neveřejném zasedání. Česká televize informace zjistila z justiční databáze. Čtyři bývalí radní včetně pražských exprimátorů Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS) a jeden úředník byli obžalovaní kvůli zadání údajně nezákonné zakázky v kauze Opencard. Svobody se ale současné rozhodnutí netýká, v lednu ho sněmovna nevydala k trestnímu stíhání.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v justiční databázi infoSoud. Mluvčí soudu Simona Heranová nechtěla rozsudek potvrdit ani ho komentovat, dokud nebude rozhodnutí doručeno účastníkům řízení. „Mohu pouze uvést, že v dotazované věci bylo rozhodnuto usnesením v neveřejném zasedání,“ upřesnila.

Čtyři bývalí radní a jeden magistrátní úředník byli kvůli údajně nezákonnému zadávání veřejné zakázky v kauze Opencard nepravomocně odsouzeni v září 2016.

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS, kandiduje v komunálních volbách na primátora Prahy) tehdy dostal podmíněný trest dva a půl roku, exprimátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) dostal podmíněný trest dva roky, stejně jako někdejší radní pro dopravu Josef Nosek (nestr., kandiduje do Senátu za hnutí Pro Prahu - obvod Praha 8). Všechny podmíněné tresty byly odložené na zkušební dobu v délce tří let.

Nejpřísnější potrestání – tříletý podmíněný trest – uložil tehdy městský soud někdejší radní pro IT Evě Vorlíčkové a exšéfovi magistrátního IT odboru Janu Teskovi. Nepravomocně odsouzeným nyní zrušil tresty vrchní soud. Jejich vinu tak bude muset znovu posoudit Městský soud v Praze. Ten původně zprostil obžaloby deset z celkem patnácti obžalovaných, mezi kterými byli další bývalí radní nebo úředníci.

Jediný z pětice nepravomocně odsouzených, kterého se rozhodnutí vrchního soudu netýká, je exprimátor a poslanec Bohuslav Svoboda. Poslanecká sněmovna ho totiž v lednu nevydala k trestnímu stíhání. Po dobu mandátu ho tak chrání poslanecká imunita. „Exprimátor Svoboda je stále v postavení nepravomocně odsouzeného,“ potvrdil ČT odborník na trestní právo Jiří Jelínek. Soud bude o jeho odvolání rozhodovat až ve chvíli, kdy mu mandát poslance skončí. 

Všichni obžalovaní vinu odmítají

Městský soud v Praze uznal v roce 2016 čtveřici někdejších radních a úředníka Tesku vinnými jednak z porušení povinnosti při správě cizího majetku, jednak z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v souvislosti s tím, že v dubnu 2012 prosadili dvě smlouvy s firmou Haguess.

Podle předsedy soudního senátu Alexandra Sotoláře postupovala pětice obžalovaných s vědomím nevýhodnosti licenčního modelu a neúměrných nákladů a porušili závažným způsobem pravidla zadávacího řízení, když Haguess zásadním způsobem zvýhodnili.

Pětice svým jednáním údajně způsobila Praze škodu nejméně 17,7 milionu korun. Nepravomocný rozsudek uložil každému z odsouzených zaplatit Praze také peněžitý trest 40 tisíc korun s úroky. Zbytek nároků má podle soudu město vymáhat v civilním řízení.

Všichni obžalovaní, kterým hrozí až osmileté vězení, vinu od počátku odmítají. Hájí se tím, že projekt elektronické karty Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS), který se snažili vyřešit a udělali to nejlépe, jak mohli. Kvůli dříve uzavřeným
licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.