Archeologové vykopali ve Vlněně malý poklad. Mince z doby Jiřího z Poděbrad

V bývalém areálu Vlněny v Brně nalezli archeologové čtyřicet mincí z druhé poloviny 15. století. Takzvanými feniky platili lidé v době krále Jiřího z Poděbrad. Odborníci začali s výzkumnými pracemi už před dvěma lety po demolici většiny budov textilní továrny. Kromě platidla našli i stopy po keltském osídlení.

Loni v areálu bývalé Vlněny odkryli archeologové zasypaný náhon řeky Svratky. Letos je už zalitý betonem a výzkumníci hledají zase o kus dál. Ve studni našli dolnorakouské a salcburské feniky, které tam schoval obyvatel Brna pravděpodobně v průběhu obléhání města vojsky Matyáše Korvína za vlády Jiřího z Poděbrad.

„Jsou to spíš mince malé hodnoty, které ale tady na předměstí měly pro toho dotyčného svou hodnotu, protože tady žili především zemědělci,“ vysvětlil archeolog Jiří Zubalík.

Za peníze se daly pořídit čtyři slepice

Podle archeologů si mohl rolník za čtyřicet mincí v poděbradských časech koupit čtyři slepice nebo dvacet pět cihel. Takové množství si vydělal průměrně za tři dny. „O tom, že brněnské předměstí mělo zemědělský charakter, svědčí i nález náčiní,“ řekl Jiří Zubalík. Zemědělskou výrobu pak vystřídal textilní průmysl. Archeologové dokonce odkryli základy původní továrny z konce 18. století.

Kromě archeologů pracují v areálu Vlněny navíc zhruba tři stovky dělníků. Ti mají dokončit do tří let komplex budov určený firmám. Celkem se jedná asi o osmdesát tisíc metrů čtverečních kanceláří.

„Od roku 2022 by měla pokračovat etapa dvě, která je v bývalém areálu Cyrilská, který se opět zbourá, a plánujeme výstavbu kanceláří, bytů a apartmánů,“ řekl projektový manažer CTP Invest Miroslav Pekník. V současné době jsou dokončené a na devadesát procent obsazené první dvě budovy. Ty další porostou spolu s poptávkou.