Mohl holocaust ovlivnit nemoci potomků přeživších? Vědci v Brně hledají dobrovolníky pro výzkum

Brněnské výzkumné centrum CEITEC hledá dobrovolníky pro výzkum mozku. Instituce kvůli tomu dokonce založila speciální databázi, kam se může přihlásit kdokoliv. Dosud si vědci sháněli dobrovolníky do výzkumů samostatně. Nová databáze umožní například zjistit, jestli se stres z tragických událostí přenáší i na další generace.

Nacistická okupace Československa připravila o majetek sto dvacet tisíc českých Židů a mnohé z nich i o život. Vědci z CEITECu Masarykovy univerzity teď zjišťují, jak se stres z holocaustu může přenášet i na potomky. Jakým způsobem například ovlivňuje onemocnění mozku.

Pomoci by měla nově vytvářená databáze. „Studuji Masarykovu univerzitu a do budoucna plánuji, že bych se nějakého výzkumu zúčastnil jako vědec,“ vysvětlil, proč se projektu účastní, jeden z dobrovolníků David Paleček. Lidé se mohou hlásit telefonicky nebo přes internet. „Stačí se podívat na naše webové stránky a vypsat formulář,“ řekl tvůrce databáze Lubomír Vojtíšek.

Vědci by chtěli mít k dispozici celkem dva tisíce dobrovolníků, které by mohli oslovovat opakovaně. Databázi vytváří Laboratoř funkčního a multimodálního zobrazování, ve které vědci za pomoci magnetické rezonance a dalších přístrojů hledají například velmi časné projevy Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

„Potřebujeme zdravé dobrovolníky různých věkových skupin, které porovnáváme s nemocnými osobami, které zkoumáme,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Ivan Rektor. V případě holocaustu hledají vědci pro porovnání tedy i stejně staré lidi, kteří tuto tragédii nezažili.

Odborníci potřebují znát, jestli má účastník výzkumu nějakou diagnózu, ale není třeba ji blíže upřesnit. Věkové omezení pro dobrovolníky není. „Potřebujeme pestrou nabídku zájemců, protože provádíme desítky studií ročně a na každou jsou potřeba lidé s různými charakteristikami,“ vysvětlil Lubomír Vojtíšek.

Každý, kdo se do databáze zapíše, bude mít také možnost zvolit si maximální možnou frekvenci, s jakou ho může laboratoř oslovovat. Kdo se nějaké studie zúčastní, může na vyžádání dostat snímek svého mozku a v některých případech také drobnou finanční odměnu.