Kauzu Koudy a ředitelů dotačního úřadu má na stole státní zástupce

Ústí nad Labem – Osm lidí navrhla obžalovat policie kvůli údajné manipulaci udělování evropských dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Ukončila tak vyšetřování, které se táhlo zhruba rok a půl, dosud nejviditelnější jeho součástí bylo zadržení tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky a ředitele ústecko-karlovarského dotačního úřadu. Oba již pobyli za mřížemi – zhruba měsíc a půl strávili ve vazbě.

V rukou státního zástupce je další kapitola kauzy, která smetla mocné Ústeckého kraje. Jen měsíc před loňskými krajskými volbami skončil ve vazbě tehdejší hejtmanský náměstek Pavel Kouda (tehdy ČSSD), ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad Pavel Markvart (tehdy ODS), policie navíc obvinila další dva bývalé šéfy úřadu – včetně Petra Kusnierze dnes již odsouzeného v jiném případu – a postupně i čtyři další lidi. Teď chce policie osm obviněných ze zneužití pravomocí a poškozování zájmů evropských společenství poslat před soud.

Krajský státní zástupce rozhodne o podání obžaloby do konce roku. „Po přezkoumání návrhu rozhodnu o případném podání obžaloby,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan, který dnes převzal spis od policistů. Skončí-li obvinění lidé u soudu, hrozí jim až dvanáctiletý trest.

Již dříve se dostaly na veřejnost informace, podle kterých prosazoval někdejší náměstek ústecké hejtmanky dotace pro některé kontroverzní projekty, například propagaci rekultivovaných oblastí na Mostecku. Úředníkům údajně posílal seznamy žadatelů o dotace s tečkami u projektů, které chtěl podpořit. „Nebudu tyto informace žádným způsobem vyvracet, protože k tomu nemám žádný důvod,“ řekl tehdy státní zástupce Jan Jakovec, který dohlížel na vyšetřování.

Policie začala rozdělovat obvinění v době, kdy už Regionální operační program Severozápad a jeho regionální rada vězely v problémech až po uši. Vše začalo obviněním předcházejícího ředitele dotačního úřadu Kušnierze z braní úplatků – za to už dostal pět let vězení. Okolnostmi rozdělování a využívání dotací v regionu soudržnosti Severozápad (tj. Ústeckém a Karlovarském kraji) se potom začalo zabývat ministerstvo financí a Evropská komise. Na základě jejich kontrol byl potom dotační program pozastaven – nepřišel jen o certifikaci, kdy po určitý čas nepřicházejí peníze z Bruselu, ale stále je půjčuje stát, nýbrž o veškeré peníze. Ačkoli se po roce dohadování stát a oba kraje dohodly na způsobu zaplacení pokuty, problémy ještě neskončily. Regionální rada teď uděluje pokuty také příjemcům dotací za chyby, kterých se podle auditů dopustili. Řada z nich se sankcemi nesouhlasí, některé případy tak bude muset rozhodnout soud.

Důležité okamžiky kauzy ROP Severozápad

  • 22. března 2011: Policie prohledala sídlo dotačního úřadu a zadržela mj. ředitele Petra Kušnierze. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Letos byl Kušnierz nepravomocně odsouzen k 7,5 roku vězení kvůli korupci.
  • 1. ledna 2012: Do čela úřadu nastoupil po dlouhém faktickém bezvládí Pavel Markvart.
  • 23. května 2012: Opoziční politik Leo Steiner, který krátce pracoval na dotačním úřadě, promluvil o korupci a klientelismu při rozdělování dotací.
  • květen, červen 2012: Proběhly audity objednané ministerstvem financí a později Evropskou komisí.
  • 4. června 2012: EK pozastavila vyplácení peněz pro ROP Severozápad.
  • 12. července 2012: Krajský soud nepravomocně poslal Petra Kušnierze na 7,5 roku do vězení za přijímání úplatků, v témže případu odsoudil i dalších šest lidí.
  • léto 2012: Policie opakovaně prohledala sídlo dotačního úřadu.
  • 4. září 2012: Zadržen a obviněn byl ředitel Markvart, později byl poslán do vazby. Spolu s ním byl zadržen a později do vazby poslán tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i dva Markvartovi předchůdci v čele úřadu. Policie je podezírá z ovlivňování přidělování dotací.
  • 26. října 2012: Kouda i Markvart byli propuštěni z vazby.
  • po krajských volbách 2012: Vznik nového Výboru Regionální rady Severozápad.
  • 17. ledna 2013: Vrchní soud potvrdil vinu Kušnierze a dalších obviněných z prvního případu, exřediteli dotačního úřadu však snížil trest na 5 let. Verdikt už byl pravomocný.
  • počátek roku 2013: Evropská komise rozhodla, že k opětovnému spuštění ROP Severozápad je třeba zaplatit plošnou korekci asi 2,6 miliardy korun. Začal spor krajů a státu, kdo částku zaplatí.
  • 25. července 2013: Vznikla dohoda o způsobu zaplacení korekce.
  • 8. srpna 2013: Brusel schválil další čerpání dotací z ROP Severozápad, kraje a stát však musí zaplatit korekci a také vybrat pokuty od chybujících příjemců.