Majitel souboru budov Transgas podal žádost o demolici

Majitel souboru budov Transgas v Praze podal žádost o jejich demolici. Lhůta pro námitky je do půlky srpna. Na lukrativním pozemku na Vinohradské třídě chce společnost HB Reavis stavět nové domy. Záměr bourat budovy ze 70. let má ale řadu kritiků.

Oznámení o zahájení řízení vedoucího k povolení demolice uvádí, že by se měly odstranit oba věžovité objekty, budova dispečinku, obchody i někdejší fontána a podzemní kolektory areálu.

Demolice objektů by teoreticky mohla začít v polovině srpna. V krátké době by tak šlo o další demolici v centru Prahy. Před rokem investor zboural dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Na jeho místě začal před týdnem stavět nový objekt.

HB Reavis chce místo budov Transgasu postavit polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

Klub za starou Prahu se snažil zabránit demolici podnětem na prohlášení objektů za kulturní památku. Ministerstvo kultury ale návrhu nevyhovělo. Odůvodnilo to mimo jiné tím, že brutalistické budovy architekta Aulického jsou nevhodně začleněny do okolí a domy nejsou na rozdíl od budovy Ingstavu nebo obchodního domu Kotva významným příkladem brutalismu.

Autoři podnětu na prohlášení za památku hodnotí budovy jako vynikající ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu i postmoderny, ale také na českém území ojedinělou realizaci postmoderního urbanismu.

Na architekturu druhé poloviny 20. století ovšem nemají jednotný názor ani odborníci, někteří by ji chránili bezvýhradně, jiní výběrově, podle dalších je kvůli tehdy používaným technologiím dnes nevyužitelná.

V případě Transgasu tak o památkové ochraně neuvažoval ani Národní památkový ústav, podle kterého „areál nevytváří městotvorné prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny“.

  • Československo se v roce 1970 zavázalo k přepravě plynu ze SSSR na západ Evropy a ke stavbě příslušného plynovodu. Součástí celé akce bylo zřízení ústředny vybavené moderní technikou, přesněji dispečinku transitního plynovodu a administrativní budovy Federálního ministerstva paliv a energetiky, obchodu a služby.
  • Jako první byla v roce 1974 dokončena ústřední budova dispečinku. Izolační fasáda kvádrové budovy byla sestavena z 18 tisíc žulových dlažebních kostek.
  • Dvě věžové budovy vycházely z původního návrhu architektů Iva Loose, Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha a Václava Aulického a jejich výška byla regulována s ohledem na Národní muzeum. Třetí budova štítové zdi Rozhlasu byla věnována dodatečně.
  • Komunisté měli v plánu podobné stavby vystavět podél celé magistrály. Ta měla původně směřovat nad Muzeum na estakádě. Z plánu ale nakonec sešlo. Zůstal jen objekt na Vinohradské třídě a pár dalších budov.
  • Mezi svoje položky zařadil budovy Transgasu třeba cyklus přednášek Nejošklivější architektura Prahy. Klub Za starou Prahu však oceňuje jeho odvážné urbanistické prvky.