Léto daleko, ale jih Moravy už vysychá. Rybníky a tůně jsou poloprázdné, sněhu bylo málo

Nedostatek zimních srážek se už teď na jaře začíná projevovat na některých tocích a nádržích na jihu Moravy. Třeba správa Chráněné krajinné oblasti Pálava na podzim vybudovala několik tůní, které měly přes zimu vodu zadržet. Voda je v nich ale jen na dně, málo je jí i v tamních rybnících.

Na podzim vyhloubili vodohospodáři na Pálavě celkem sedm tůní, které by měly sloužit k lepšímu zachování vody v krajině, přes zimu se měly naplnit. Správci CHKO tak doufali, že teď na jaře už v nejmělčí části bude alespoň půl metru vody. Realita je ale jiná.

„Současná hloubka v části tůně je zhruba dvacet centimetrů. Optimálně bychom chtěli padesát,“ řekl vodohospodář CHKO Pálava Vlastimil Sajfrt. Pestré druhy obojživelníků i málo vody přitáhne. Problém pro ně ale může přijít v létě, pokud jim tůň nebo rybník vyschne.

Rybníky mohou vyschnout ještě před létem

Nedostatek srážek se projevil i na Mušlovských rybnících u Mikulova. Spodní rybník je už teď v březnu na stejné hladině, jakou měl loni v červnu. Ovšem loni už dva měsíce po červnovém měření rybník vyschnul. A tak se teď na Pálavě obávají, aby rybník, do kterého chtějí vysadit ryby, nenašli suchý ještě před létem.

Všechna voda se po podzimním výlovu nevrátila ani do největšího moravského rybníku Nesyt. „V současné době je rybník zaplněn ze dvou třetin a v případě, že by byl v optimálním stavu, že by byla zaplavená celá plocha, tak bychom teď stáli skoro v metru vody,“ vysvětlil Vlastimil Sajfrt.

Pomohl by mírný, vytrvalý déšť

Také Povodí Moravy teď v nádržích a tocích naměřilo výrazně nižší hodnoty, než jsou na jaře obvyklé. „Je to způsobeno jednak slabou sněhovou pokrývkou a tím slabými zásobami vody v ní a také jsou nízké úhrny srážek. V největší moravské řece Moravě máme 40 procent toho, co by tam v tomto období mělo téci,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodu do toků a třeba i do tůní může vrátit zpět mírný, ale vytrvalý déšť. Ojedinělé jarní přeháňky totiž vyschnou dříve, než se vsáknou, a podle odborníků tak žádnou změnu nepřinesou.