Londýn – to je hned za Brnem

Šlapanice (Brněnsko) – Už ne za kanál, ale jenom za Brno brzy postačí dojet tomu, kdo chce do Londýna. Výtvarnice Kateřina Šedá se totiž rozhodla přeměnit náves Bedřichovic na Brněnsku v duchu britské metropole. Již dříve naopak přenesla malou moravskou vesnici i s obyvateli do Londýna. Obě akce jsou součástí pětiletého projektu, který má přimět obyvatele vesnice, aby jednou za rok nejeli do práce, zůstali doma a viděli sebe i svůj domov v jiném světle.

Před dvěma lety Kateřina Šedá společně s bedřichovickými obyvateli upravila kousek Londýna – prostor před galerií Tate Modern – tak, aby to vypadalo, jako by všichni byli doma na Moravě. „V prvním roce jsme jeli do Londýna, takže jsem to pojala jako přenesení vesnice do města. Obyvatelé měli za úkol dělat to, co obvykle v sobotu dělají,“ popsala Kateřina Šedá. Někteří Bedřichovičtí u toho však nebyli. Aby o britskou metropoli nepřišli úplně, začala teď proměna v opačném duchu – z malé vísky u Brna v největší město západní Evropy i celé Evropské unie.

Probíhat bude celý rok, obyvatelé obce proměnu zahájili dnem nicnedělání. „Je to reakce na to, že lidé od rána do večera pracují a neustále opakují: 'Nemám na nic čas, musím makat od rána do večera.' Já jsem to otočila a snažím se postihnout jeden všední den, kdy nebudeme dělat vůbec nic,“ nastínila Kateřina Šedá.

Samotná přeměna v Londýn potom přinese do Bedřichovic typické prvky, jako je červená telefonní budka. „Dalším inspiračním zdrojem se stal prostor před Tate Modern. Prostorná kamínková plocha s osazenými břízami na nábřeží řeky Temže svou atmosférou odpovídá představě společenského života ve středu obce. Důležitými prvky prostorového průmětu jsou živé ploty, dřevěné lavice, poledník, dětské hřiště – to vše inspirováno Londýnem, dopravou v londýnském metru, patrovými autobusy,“ popsala Yvona Ferencová, kurátorka Moravské galerie, která projekt nazvaný Bedřichovice nad Temží zaštítila. Londýn v Bedřichovicích bude k vidění za rok, 3. září 2014.

Součástí stavby moravského Londýna budou i doprovodné akce v Bedřichovicích i Moravské galerii v Brně – přednášky, ples, hody či projekce dokumentárních filmů. „Zájemci budou mít možnost nejen sledovat, ale i spoluprožívat důležité okamžiky spojené se stavbou náměstí v Bedřichovicích,“ dodala Yvona Ferencová.

Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí připravuje o konceptuální umělkyni Šedé celovečerní dokumentární film. Jeho předpremiéra je na programu dnes v 19:00 v Místodržitelském paláci.