Chytil, který pomáhal rozkrýt kauzu Opencard, nemusí platit miliony. Chtěl je po něm magistrát

Odvolací soud potvrdil, že pražský magistrát nemá nárok na milionovou náhradu škody, kterou požadoval kvůli kauze Opencard po bývalém úředníkovi Jiřím Chytilovi. Soudní senát se ztotožnil s názorem, že město podalo žalobu pozdě a jeho požadavek je promlčený. Projekt vznikl v době primátora Pavla Béma (ODS), toho však Praha nezažalovala.

Magistrát se peněz domáhal na základě pravomocného trestního verdiktu, podle kterého Chytil městu způsobil třímilionovou škodu, když nevymáhal pokutu za opožděné plnění smlouvy od tehdejšího vlastníka práv k Opencard – firmy Haguess. V trestním stíhání úředníků spojených s projektem byl Chytil potrestán podmínkou v délce 1,5 roku.

Přitom zároveň dostal cenu za odvahu od protikorupčního fondu právě za svou roli v případu Opencard. Policii totiž podle fondu při rozkrývání podezřelé zakázky pomohl. Město teď ve sporu o náhradu škody neuspělo a Chytilovi navíc musí uhradit celkem 127 tisíc korun jako náhradu soudních nákladů.

Jediný nepodmíněný trest dostal u soudu další úředník: bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček. Toho soud potrestal za porušení povinností při správě cizího majetku 3,5letým vězením. Také Seyčka žaluje magistrát o náhradu škody: po něm požaduje 18 milionů.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24

Projekt Opencard z dob primátora Béma vyšel podle tvrzení města na 1,75 miliardy korun, opakovaně byl kritizován jako předražený. Karta měla mít řadu funkcí, nakonec sloužila především jako tramvajenka. Sám Bém se ale trestnímu stíhání vyhnul – podle magistrátních právních analýz by prý město u soudu neuspělo.

Na dva jiné bývalé primátory – Bohuslava Svobodu a Tomáše Hudečka – už si ale policie posvítila a oba čelí trestnímu stíhání spolu s dalšími osmi bývalými radními. Podle nepravomocného rozsudku oba exprimátoři zvýhodnili Haguess při zadání zakázky na podporu programového vybavení ke kartě. Svoboda za to dostal podmínku v délce 2,5 roku, Hudeček o půl roku nižší. Vinu popírají, kvůli licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.