Tresty za Opencard pro úředníky platí. Seyček už je ve vězení

Nejvyšší soud (NS) potvrdil tresty pro dva bývalé úředníky pražského magistrátu za kauzu Opencard. Dovolání neúspěšně podal Ivan Seyček a Jiří Chytil. Bývalý ředitel odboru informatiky Seyček dostal 3,5 roku za zvýhodnění firmy Haguess a trest si už odpykává ve vězení. Chytil dostal 1,5roční podmínku. Informaci přinesl deník Právo.

„NS neshledal žádnou vadu v hmotněprávním posouzení skutkových okolností, jak jsou u obviněných popsány v odsuzujícím výroku o vině rozsudku Vrchního soudu v Praze,“ citoval z rozhodnutí NS deník. Odůvodnění zatím není veřejně dostupné.

Seyček, Chytil a tři další, obžaloby zproštění úředníci, odpovídali za zakázku na vybudování pražského centra kartových služeb v letech 2006 a 2007. Podle obžaloby způsobili Praze uzavřením smlouvy se společností Haguess milionové škody.

Jiří Chytil
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zadavatel tendru Seyček podle rozsudku zásadně omezil přístup ostatním zájemcům a nechal řízení probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Tendr díky tomu vyhrála společnost Haguess, jejíž nabídka nesplňovala zadávací podmínky a byla pro Prahu ekonomicky nevýhodná.

Chytilovi v minulosti udělil Nadační fond proti korupci cenu za odvahu, protože údajně pomohl při rozkrývání podezřelé zakázky. Policie ho ale nakonec přesto obvinila a trestu se nevyhnul. Jeho kauze se věnoval i dokumentární film ze série Český žurnál s názvem Zločin pana Chytila.

Před soudem je i deset bývalých radních

U Nejvyššího soudu čeká na rozhodnutí také dovolání bývalých manažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem Opencard.

Obžalobě kvůli Opencard čelí také deset bývalých radních včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Podle obžaloby zvýhodnili firmu Haguess při zadání zakázky na podporu programového vybavení. Všichni vinu popírají, kvůli licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak. Případem se od loňského září zabývá Městský soud v Praze.

obrázek
Zdroj: ČT24

Praha chce Opencard nahradit Lítačkou

Opencard nyní vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Město má s jejím majitelem, firmou eMoneyServices, nevyřešené smlouvy na práva. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun, o 140 milionů se soudí.

Nyní v Praze fungují dvě karty na MHD. Od března Praha v pilotním provozu spustila novou kartou s názvem Lítačka, kterou chce Opencard postupně nahradit. Karty dodala firma XT-Card a jejím správcem je městská firma Operátor ICT. Zkušební provoz poběží do konce září.