Obžaloba v kauze Opencard je podle exprimátora Svobody účelová

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zpochybnil obžalobu v kauze Opencard. U Městského soudu v Praze, kde v kauze svědčí i další obžalovaní komunální politici, ji označil za účelovou. Mezi obžalovanými je i bývalá radní pro IT Vorlíčková. Po jejím nástupu prý byl odbor ve špatném stavu a problémy se dlouho neřešily, uvedla u soudu.

Hlavní líčení před Městským soudem v Praze začalo v úterý výpovědí úředníků, ve středu ráno se dostal jako první ke slovu Svoboda. „Proces je velmi zásadní, protože se týká principů zastupitelské demokracie a toho, jak má zastupitelská demokracie pracovat,“ řekl soudu.

Svoboda zdůraznil, že postup ohledně nových smluv posvětil právník. Půlhodinové jednání o smlouvách bylo podle něj zhruba dvojnásobné oproti době, po jakou se jedná v jiných případech. „Nevím, jak je možné posoudit při nepřítomnosti na takovém zasedání, zda je půl hodiny moc, nebo málo,“ podotkl ke zmínce v obžalobě . Hodnotící komise se podle něj předtím sešla celkem sedmkrát.

Svoboda u soudu odmítl všechny body obžaloby (zdroj: ČT24)

Smlouvy jsme schválit museli, shodují se obžalovaní

Podle Svobody bylo navíc nutné smlouvy s Haguess schválit. „Jinak bychom se vrátili k papírovým jízdenkám, tedy někam do doby, kdy v Praze jezdila koňská dráha,“ dodal.

Pochybnosti podle Svobody vyvolává také fakt, že vyšetřovatel případu použil pro svou argumentaci práci studenta práv prvního ročníku a musel se za to omluvit. Kriminalista pak odešel od policie a kandidoval v komunálních volbách. „Mám velký problém s tím, jak se k této obžalobě postavit,“ řekl exprimátor s tím, že výklad faktů je podle něj účelový.

Zleva radní Pavel Richter, zastupitel Lukáš Manhart a bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Bývalá radní pro IT: Opencard byl dlouho neřešený problém

Po Svobodovi začala mluvit bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková (bezpartijní). Vorlíčková byla radní pro informatiku dva roky od podzimu 2011. Odbor byl podle ní v dezolátním stavu, prázdné kanceláře, nikdo jí nepředal žádnou agendu a krátce po nástupu rezignoval tehdejší ředitel odboru IT.

Podle svých slov zdědila problematické kauzy. „Jedním z dlouhodobě neřešených problémů byla problematika Opencard,“ uvedla. „Začali jsme konat ihned, ne až na poslední chvíli,“ reagovala Vorlíčková na výhrady obžaloby. „Ten, kdo nekonal, bylo vedení města z let 2009 a 2010 a následně radní pro informatiku (Karel) Březina,“ poznamenala.

Zleva bývalý radní Radek Lohynský, exnáměstek primátora Ivan Kabický a bývalý náměstek primátora Josef Nosek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Vinu necítí ani další obžalovaný, bývalý radní pro životní prostředí Radek Lohynský (ODS). U soudu řekl, že by stejně postupoval i dnes. „Se společností Haguess jsem nikdy nejednal. Při hlasování jsem postupoval s nejlepším vědomím a svědomím a nevím, jak bych se měl zachovat jinak, aby občanům nevznikla škoda a zároveň abych nebyl kriminalizován,“ dodal. 

Tehdejší radní pro legislativu a veřejnou správu Lukáš Manhart (TOP 09) považuje představu, že by celá rada města páchala úmyslnou trestnou činnost při svém jednání, za neuvěřitelnou. „Jsem přesvědčen, že materiál k Opencard obsahoval veškeré náležitosti, které obsahovat měl. Město bylo bohužel ve vleku smluvních vztahů se společností Haguess, které byly nastaveny v roce 2006. Tehdy se stala ta s prominutím vražda na městě Praze, kdy někdo dopustil, že licenční práva budou v rukou dodavatele,“ řekl. Bývalý Svobodův náměstek Ivan Kabický (ODS) pak prohlásil, že se s materiálem seznámil v mezích svých časových možností. Byl tehdy radním pro sociální oblast, zdravotnictví a pohřebnictví.

Soud vyslechnul už většinu z patnácti obžalovaných, zbylé dvě výpovědi nepřítomných soudce přečte. Jde o zápisy z výslechů  bývalého primátora Tomáše Hudečka a bývalé radní pro školství Heleny Chudomelové před policií v přípravném řízení.

  • Celkem deset radních a pět členů hodnoticí komise viní státní zástupce z toho, že městu způsobili škodu téměř 25 milionů korun v souvislosti se smlouvami s firmou Haguess. Všichni obvinění to odmítají. Politikům hrozí až osm let vězení. Shodně tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém Opencard zastavit, nebo by zkolaboval.