V centru Brna zaplatí řidiči od ledna dvojnásobek za parkovné

V centru Brna se od ledna zvýší parkovné na dvojnásobek (zdroj: ČT24)

Šedesát korun za hodinu zaplatí od ledna řidiči za parkovné na ulicích historického centra Brna. Jeho cena se zvýší přes den dvojnásobně a placené parkování bude navíc i přes noc. Vedení města tak chce uvolnit místa rezidentům a zaplnit parkovací domy.

Navýšení parkovného se týká devatenácti ulic v centru Brna, v oblasti ohraničené ulicemi Husova, Koliště a Nádražní. Z nočních plateb však město vyjmulo ulice Za Divadlem, Benešovu, Malinovského náměstí a Komenského náměstí. 

Automaty se zvýšenou sazbou se budou měnit od 1. do 15. ledna příštího roku. Nyní se platí za půl hodiny 15 korun a za hodinu 30 korun, nová cena bude 30 korun za půlhodinu a 60 korun za hodinu. Od 22:00 bude platba až do rána poloviční.

Ceník parkování v centru Brna platný od ledna 2018. V neděli a státem uznané svátky se neplatí
Zdroj: ČT24

V parkovacích domech zůstane cena stejná

Zástupci města se nerozhodli pro tento krok primárně kvůli navýšení financí do rozpočtu města. Důvodem jsou přeplněné ulice a prázdné parkovací domy. „Určitě to nebudou nějaké dramatické peníze. Je to primárně proto, aby rezidenti mohli zaparkovat v lokalitě, kde bydlí, a aby návštěvníci využívali parkovací domy,“ řekl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Opozice ale namítá, že schválené řešení je nesystémové. Jedním z důvodů je i skutečnost, že parkovací automaty v Brně neumožňují platbu kartou nebo pomocí SMS. Každý řidič tak na parkování musí mít drobné mince v hodnotě desítek až stovek korun.

Ulice v centru Brna, kde by se měly zvýšit ceny parkovného
Zdroj: ČT24

V budoucnu by Brno mělo stavět jak parkovací domy, tak parkoviště park and ride, která umožňují řidičům odstavit auto na kraji města a do centra jet městskou hromadnou dopravou. Rezidentní parkování však město zatím nezavede. Na jeho podobě se musí domluvit koalice. Podle Hollana by město mohlo rezidentní parkování začít zkoušet v létě právě v centru a později by ho mohlo rozšířit do dalších částí města.