Recept na vylidňování malých obcí: výstavba komunitních center nebo bytů

Jak se malé obce brání vylidňování natáčel Dušan Vrbecký na Třebíčsku (zdroj: ČT24)

Některé obce na Vysočině se začaly aktivně bránit vylidňování. Skupují na návsích prázdné staré domy a budují v nich společenská centra nebo byty. Nejdál jsou zatím v Heralticích a Dolních Lažanech na Třebíčsku. Z pohledu krajů je Vysočina jediným převážně venkovským krajem v Česku.

Do radikální změny se pustili na návsi v Dolních Lažanech zbouráním neobydlené a chátrající zemědělské usedlosti. Tu obec před tím sama koupila a teď tam chce pro svých dvě stě obyvatel zřídit komunitní centrum pro mládež, jehož součástí bude nově i knihovna. Stavět se začne příští rok.

Ročně se v Lažanech narodí jen jedno dítě. Školu ani školku obec proto stavět nechce, v nové budově ale plánuje místnost, kde si maminky budou moct navzájem děti hlídat. Naopak od záměru postavit tady byty obec ustoupila. Místo nich chce zájemcům nabízet stavební parcely. „Pokud bychom udělali sociální byty, tak máme obavu, že by nám sem přišli nepřizpůsobiví občané a nezvládali by třeba platit nájem,“ řekla starostka Dolních Lažan Jiřina Krotká (NK).

V Heralticích staví domy a nabízí parcely

Na rozlehlé návsi v Heralticích je přes třicet domů, třetina z nich ale není trvale obydlená. První ale už obec opravila, budou v něm byty a relaxační centrum. „Už začínáme pomalu finišovat. Instalovaná je i sauna a zbývá zapojit elektřinu v části, která bude sloužit jako posilovna,“ ukázal starostla Heraltic Tomáš Málek (NK). 

V létě heraltická radnice koupila i další dům, který začne bourat po novém roce. Na jeho místě vznikne bytový dům a také tři nové parcely, aby městys, ve kterém žijí na Třebíčsku necelé čtyři stovky obyvatel, ožil.

Nejvíce ohrožené jsou obce do 500 obyvatel

Ač počet obyvatel na venkově roste a podle analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR žije v obcích do 2 tisíc obyvatel dvacet sedm procent lidí, u vesnic do pěti set obyvatel naopak ubývá.

Obce s nízkým stupněm rozvinutí znázorňuje tmavší zelená barva
Zdroj: AMSP ČR

Více než polovina jich je zařazena do obcí s tzv. nízkým stupněm rozvinutí – chybí v nich infrastruktura, školy, lékař nebo prodejny, působí v nich málo firem a je tam vysoká nezaměstnanost. Za posledních patnáct let poklesl počet lidí v malých vesnicích o sedmnáct procent.