Cesta z Prahy do Budějovic skončila v Olbramovicích, místní zablokovali dopravu

Olbramovice (Benešovsko) – O stavbu obchvatu usilují obyvatelé Olbramovic na Benešovsku. Dopoledne proto zablokovali dopravu na státní silnici I/3, která se součástí hlavního tahu Praha–Tábor–České Budějovice. Přes slovní potyčky s některými řidiči, kteří Olbramovicemi nemohli projet kvůli zablokovanému přechodu, trval protest plánovanou čtvrthodinu. Ředitelstvím silnic a dálnic dosud žádosti Olbramovických nepohnuly, pro obchvat slibovaný již dvacet let ještě ani nevykoupilo pozemky, začalo s ním až loni v prosinci.

Dvacet let slibů, devět let již platné územní rozhodnutí, ale žádný obchvat – taková panuje situace zhruba v tisícové středočeské obci, kterou prochází jedna z nejvytíženějších silnic v zemi. „Za pět hodin nám přejede deset tisíc aut nebo i víc,“ poukázal starosta Pavel Pohůnek. Olbramovičtí obyvatelé se proto rozhodli uspořádat demonstraci – a dopravu na pražsko-budějovické silnici I/3 zcela zastavili.

Na silnici se po zastavení dopravy vytvořila několikakilometrová kolona. Někteří řidiči, kteří v ní uvázli, přišli Olbramovickým vynadat. Ti však v protestu pokračovali, ukončili ho až po čtvrthodině.

Podle Ředitelství silnic a dálnic si ale Olbramovičtí musí stěžovat i sami na sebe. Mluvčí ŘSD Martina Vápeníková přiznala, že státu došly peníze na výkup pozemků, které opět byly k dispozici až loni v prosinci, ovšem problém je i v tom, že někteří majitelé odmítají své pozemky prodat. „Řada vlastníků nepřistoupila na původní výkupní ceny,“ řekla mluvčí. Silničáři teď uvažují o vyvlastnění, po kterém by stavba mohla začít v roce 2015.

Blokáda dopravy na frekventované silnici kvůli chybějícímu obchvatu není v Česku výjimečná. Opakovaně ji pořádali například obyvatelé Chrudimi, kterou procházejí hned dvě státní silnice, nebo Náchoda, z jehož silnice se po otevření dálnice do Hradce Králové stala jedna z nejvytíženějších spojnic z Čech do Polska. Před 21 lety proběhla blokáda i v Olbramovicích – z téhož důvodu jako tentokrát.

Lucie Rosí o blokádě v Olbramovicích (zdroj: ČT24)