Odkládané rozšíření Temelína brzdí rozvoj okolních obcí. V Týně už čekat nechtějí

Odkládané rozšíření Temelína brzdí rozvoj okolních obcí (zdroj: ČT24)

S odkladem rozšíření Jaderné elektrárny Temelín se odsouvají i některé investice v okolních obcích, které plánované stavbě přizpůsobovaly své záměry. ČEZ sice s rozšířením elektrárny stále počítá, chystá ho ale až kolem roku 2030. Největší město poblíž elektrárny, Týn nad Vltavou, už se tak čekáním na stavbu omezovat nechce.

Orlická ulice v Týně nad Vltavou je už několik let ve špatném stavu a „látají“ se tam jen největší výmoly. Město celkovou opravu ulice stále odkládalo, protože po ní měly jezdit nadměrné náklady směřující do Temelína. Teď už na dostavbu elektrárny čekat nechce a ulici začne za své peníze opravovat příští rok.

Dál chátrají také místní kasárny, které se měly změnit na ubytovnu pro dělníky pracující na dostavbě elektrárny. Město proto mění plány. „Paneláky plánujeme zdemolovat a na jejich místě už zastupitelstvo schválilo vybudování domova pro seniory,“ popisuje starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek (ODS).

Z kasáren v Týně nad Vltavou měly být ubytovny pro dělníky
Zdroj: ČT24

Týn se tak po letech zbaví místa, které přitahuje vandaly, drogově závislé a bezdomovce.

Radnice se přestane ohlížet na potřeby elektrárny. Ta přitom s rozšířením stále počítá. „(Rozšíření) připadá v úvahu až někdy po roce 2030 nebo 2035, takže trošičku to tam ustrnulo,“ připouští ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský. 

ČEZ však dál spolupracuje s krajem. V případě rozhodnutí o dostavbě má být vše v okolí na příliv dělníků a stavební techniky připraveno.