Most přes D1 u Měšína je hotov. Víc než půl roku byla obec kvůli jeho stavbě neprůjezdná

Do Měšína na Jihlavsku se po sedmi měsících vrátila linková autobusová doprava. Obec od spojení odřízla modernizace dálnice D1 mezi Pávovem a Velkým Beranovem, kvůli které silničáři zbourali most spojující obec s Jihlavou. Nový se otevřel o víkendu.

Ještě v pátek byla silnice do Měšína slepá. V pondělí ráno už po ní řidiči mířili do práce. Přes Měšín začala projíždět auta i autobusy. „Nezapomeňte, že už zase tudy bude jezdit hodně aut, tak až budete přecházet silnici, opatrně,“ upozorňoval Josef Zdarsa, který vedl děti ke školnímu autobusu.

S lepší dopravní dostupností se vrátil i hluk

Poprvé po sedmi měsících na zastávce nečekal speciální přípoj, který lidi vozil na zastávku do tři kilometry vzdáleného Ždírce. Obcí znovu začaly projíždět linkové autobusy. „Jsme rádi, že už to otevřeli, že to takhle je a nemusíme objíždět,“ řekla obyvatelka Měšína Helena Hanáčková.

Lidé sice už mají cestu do Jihlavy kratší, obec ale přišla o klid. Zatímco posledních sedm měsíců tudy jezdili maximálně místní, teď tu ve špičkách projedou i stovky aut za hodinu. Měšín byl zatím jedinou obcí, kterou modernizace dé jedničky odřízla od veřejné dopravy a zásobování. Návrat do starých kolejí bude ještě chvíli trvat. Dělníci na mostě budou pracovat ještě do konce týdne.

Práce na D1 se zastaví na konci listopadu

Na území Vysočiny probíhají opravy dálnice ve čtyřech úsecích. Do konce letošní stavební sezony má být hotový úsek mezi exity 134 Měřín a Velké Meziříčí - západ na 141. kilometru. Opravy těchto 7,2 kilometru dálnice probíhají se zimními přestávkami od září 2015. Zakázku za miliardu korun provádí sdružení firem Eurovia CS a Strabag. „Na modernizovaných úsecích dálnice D1 v Kraji Vysočina přeruší stavbaři práce před zimou podle dosavadních předpokladů Ředitelství silnic a dálnic koncem listopadu. Velké uzavírky na dálnici v tomto kraji by letos kvůli stavbám už být neměly,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Opravovaná dálnice mezi Jihlavou a Velkým Beranovem je podle Studeckého v současné době průjezdná bez omezení. „Modernizace druhé poloviny dálnice bude zahájena v příštím roce,“ řekl Jan Studecký k pokračování prací v tomto dálničním úseku. Od letošního jara jsou na Vysočině rozestavěné také úseky D1 mezi Hořicemi a Koberovicemi na Pelhřimovsku a na Žďársku mezi východní částí Velkého Meziříčí a Lhotkou na 153. kilometru.