Brandla si nechají Smiřice. Katolíci neuspěli v restitučním sporu

Reportáž: Podle soudu Brandlovi králové církvi nikdy nepatřili (zdroj: ČT24)

Katolická církev neuspěla v restitučním sporu o vzácný barokní obraz Petra Brandla z kaple ve východočeských Smiřicích. Podle rozhodnutí královéhradeckého okresního soudu biblický výjev i kaple, v němž je umístěn, patří městu. Rozsudek není pravomocný.

Klanění tří králů, biblická desková malba portrétující mudrce odevzdávající své dary jezulátku, tvoří hlavní oltářní obraz ve smiřické zámecké kapli a Brandl ho namaloval v roce 1727. Vzhledem k historickému významu se dá cena obrazu, který je jedenáctým rokem kulturní památkou, těžko vyčíslit, odhaduje se mezi padesáti a sto miliony korun.

Katolická farnost v Holohlavech na obraz vznesla nárok v rámci církevních restitucí loni v červnu, na začátku letošního roku její žalobu na stát i město začal projednávat soud v Hradci Králové. Kromě tříkrálové malby žádala církev zpět také další Brandlův obraz ze smiřické kaple Zjevení Páně, oltářní malbu svatého Blažeje, a další umělecké předměty za desítky milionů korun.

Smiřice: Kaple ani obraz církvi nikdy nepatřily

Katolíci ve sporu tvrdili, že na ně vlastnictví Brandlovy malby přešlo v letech 1949 až 1950, kdy nad kaplí skončil patronát tehdejších státních statků, a argumentovali mj. tím, že obraz státu půjčovali. Podle Smiřic i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových naopak kaple s celým mobiliářem nikdy církvi nepatřila – nejdřív ji vlastnila šlechta, poté stát a nakonec město.

Starosta Smiřic Luboš Tuzar (Volba pro Smiřice) dříve označil snahu církve získat obraz za nehoráznost. „Neznamená, že když tam někdo běhal s kadidlem v určitých letech, že si z toho titulu může něco nárokovat. Možná tak nějakou klekačku, kadidlo, ale určitě ne obrazy,“ prohlásil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Soudkyně: Katolická žaloba nebyla důvodná

Soudkyně Ivana Dušáková nyní rozhodla, že farnost předloženými důkazy neprokázala, že by měla na obraz nárok. Žalobu prý katolíci nepodávali důvodně. „Obraz není původním církevním majetkem. Vlastnila ho panovnická rodina, pak přešlo vlastnictví na československý stát a v roce 1991 přešel obraz do vlastnictví obce,“ uvedla soudkyně.

Zamítla i argument, že farnost obraz takzvaně vydržela. Připomněla také, že obce ve věcech vydávání církevního majetku nejsou povinnou osobou -čili těmi, kdo by měl majetek církvím vydávat.

Podle právního zástupce církve Stanislava Hykyše farnost nyní zváží podání odvolání. „Obraz si to zaslouží. Nepovažujeme důvody, které uvedl okresní soud, za přesvědčivé,“ řekl Hykyš. Stát podle něj předal obraz církvi v 50. letech minulého století do vlastnictví, které uznával před rokem 1989 i po něm. „Naproti tomu město Smiřice se vlastnicky začalo chovat až od roku 2002, 2003, a to za nejasných okolností.“

Město rozhodnutí soudu uvítalo. „Jsem rád, že fakta zvítězila nad fabulacemi a pravda nad lží. Jinak se tento spor nedá charakterizovat,“ řekl starosta Tuzar. Město se ke kapli a obrazu podle starosty chovalo vlastnicky již před rokem 2002.