Soud: Goran Boban vyhodil dům do povětří. Ve vězení stráví čtyři roky

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek uložil čtyři roky vězení Chorvatu Goranu Bobanovi. Uznal ho vinným, že kvůli pojišťovacímu podvodu dal vyhodit do vzduchu luxusní vilu v Šenově u Nového Jičína. Zemřeli při tom dva lidé.

Soud uznal Bobana vinným z podvodu a neposkytnutí pomoci. Podle soudu byl motiv obžalovaného jednoznačně zištný. Bobanovi krachovalo manželství, krachovala mu firma a on potřeboval peníze. Proto si v roce 2014 sjednal dva své krajany, kteří měli z armády zkušenosti s výbušninami.

Podle obžaloby se s nimi domluvil, že ve vile připraví výbuch a on pak bude po pojišťovně žádat náhradu škody. Mužům se ale příprava výbuchu nepovedla: rozbuška explodovala předčasně a zapříčinila výbuch dvou desetikilových propanbutanových lahví. Exploze zničila stěny několika sklepních místností a způsobila také pád části stropu. Dva Chorvati pod sutinami zahynuli.

  • Tehdy dvaapadesátiletý Goran Boban byl při explozi v suterénu rozlehlé dvoupatrové vily v Šenově na Novojičínsku lehce zraněn. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely byl výbuch slyšet několik stovek metrů daleko, například i v centru Nového Jičína.
  • „Tlaková vlna rozbila mnoho oken ve vile, posunula částí jedné strany obvodového zdiva a způsobila zřícení části stropu sklepa, tedy podlahy přízemí,“ uvedl tehdy Kůdela. Muže, který stál vedle vily u zaparkovaného auta, podle něj poranil na noze zřejmě letící střep z okna.
  • „Hasiči velmi rychle uhasili menší požár. Protože se začalo rychle stmívat, instalovali balonová světla a začali odklízet ze sklepa trosky a zbytky zdiva. Pak pomocí hydraulických vzpěr a dřevěných trámů zapažovali nezřícené části stropu sklepa i se vstupem,“ popsal mluvčí.

Jejich těla se našla až po několika měsících. V té době už po nich policie pátrala a nedaleko vily našla auto, které patřilo jednomu z nich. Boban, přestože podle žalobce věděl, že v sutinách jsou dva lidé, o tom neřekl ani záchranářům. Obžalovaný to odmítl, prý netušil, že ve sklepě někdo je.

Pan obžalovaný (Goran Boban, pozn. red.) není žádný zločinec, máme ho za nešťastného člověka, který zvolil špatný obchodní směr a špatné obchodní partnery.
Vítězslav Božoň
soudce

Hrozil mu až dvojnásobný trest, soud se ale přiklonil k trestu ve spodní polovině sazby. Obžalovaný ale podle soudu neprojevil ani náznak sebereflexe. „Neexistuje přímý důkaz, jen řetězec nepřímých. Je jich však tolik, že o vině nepochybujeme,“ řekl soudce.

Způsobenou škodu pojišťovna odhadla na devět milionu korun. Vzhledem k okolnostem ale peníze nevyplatila. Boban se proti rozsudku na místě odvolal, žalobce si pro případné odvolání ponechal lhůtu.

Podnikatel, který v Česku působí od roku 1992, své podnikání založil na výrobě dortů či provozování výherních automatů. Vilu koupil v roce 1992 za 3,5 milionu korun a od té doby ji rekonstruoval. „Investoval jsem do ní víc než 20 milionů korun,“ řekl již dříve. V čtyřpodlažním domě žil až do rozvodu v roce 2013 s manželkou, dětmi a tetou.