Soud řeší případ Chorvata, který měl nechat vybuchnout dům. Trosky zabily dva muže

Krajský soud v Ostravě rozhoduje o vině Gorana Bobana - Chorvata, který měl společně s dalšími lidmi umístit do sklepa domu v Šenově propanbutanové láhve a armádní výbušniny. K explozi, která se odehrála loni v lednu, ale došlo předčasně a trosky zasypaly dva muže.

Podle obžaloby Boban neudělal nic pro záchranu těchto lidí. Záchranářům úmyslně zatajil, že jsou zasypáni v suterénu. Po výbuchu domu uplatnil nárok na pojistné plnění ve výši devíti milionů korun.  

„Tím se měl dopustit trestného činu pojistného podvodu a trestného činu neposkytnutí pomoci. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

„Došlo k neštěstí. Já s tím ale nemám nic společného. Obžaloba je postavena na nepravdivých věcech,“ uvedl podnikatel, který v Česku působí od roku 1992. Své podnikání založil na výrobě dortů či provozování výherních automatů. Vilu koupil v roce 1992 za 3,5 milionu korun a od té doby ji rekonstruoval. „Investoval jsem do ní víc než 20 milionů korun,“ řekl. V čtyřpodlažním domě žil až do rozvodu v roce 2013 s manželkou, dětmi a tetou.

  • Tehdy dvaapadesátiletý Goran Boban byl při explozi v suterénu rozlehlé dvoupatrové vily v Šenově na Novojičínsku lehce zraněn. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely byl výbuch slyšet několik stovek metrů daleko, například i v centru Nového Jičína.
  • „Tlaková vlna rozbila mnoho oken ve vile, posunula částí jedné strany obvodového zdiva a způsobila zřícení části stropu sklepa, tedy podlahy přízemí,“ uvedl tehdy Kůdela. Muže, který stál vedle vily u zaparkovaného auta, podle něj poranil na noze zřejmě letící střep z okna.
  • „Hasiči velmi rychle uhasili menší požár. Protože se začalo rychle stmívat, instalovali balonová světla a začali odklízet ze sklepa trosky a zbytky zdiva. Pak pomocí hydraulických vzpěr a dřevěných trámů zapažovali nezřícené části stropu sklepa i se vstupem,“ popsal mluvčí.

Po mužích, kteří byli oběťmi výbuchu domu v Šenově u Nového Jičína, už nějakou dobu pátrala chorvatská policie, jak potvrdil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Oba muži zemřeli přímo při explozi na následky utrpěných zranění. Podle státního zástupce dvojice loni v lednu do sklepních prostor donesla větší množství vojenské trhaviny. „První výbuch podle závěrů soudního znalce iniciovaly rozbušky. Při něm se poškodily propanbutanové láhve,“ řekl žalobce.

Majitel zničené nemovitosti, třiapadesátiletý Chorvat, získal už dříve povolení k dlouhodobému pobytu na území Česka. „Je podezřelý, že ještě se dvěma pachateli, kteří jsou nyní mrtví, způsobil pojistný podvod. Navíc byl obviněn i z neposkytnutí pomoci,“ řekl Kužel.

Pojistku navýšil na 63 milionů

Obviněný podle něj v roce 2014 přepojistil dům, který vlastnil, až na částku 63 milionů korun. Počátkem loňského roku za ním přijeli dva krajané, kteří mu podle policie s plánem měli pomáhat. Policie se domnívá, že trojice výbuch společně iniciovala. Majitel nemovitosti byl v době exploze nedaleko domu. Dva jeho komplicové byli ve sklepě v technické místnosti.

Rozlehlá vila v Šenově u Nového Jičína explodovala 10. ledna. Výbuch nemovitost značně poškodil. Delší dobu trvalo, než byl objekt staticky zajištěn. Teprve pak mohli kriminalisté místo začít prohledávat. Při odklízení trosek pak narazili na těla dvou mužů. Už tehdy měli policisté poznatky, že by to mohli být Chorvati. „Musím zdůraznit výbornou spolupráci s chorvatskou stranou,“ vyzdvihl Kužel.

O tom, že v domě někdo byl, ale Boban mlčel. Neřekl to ani záchranářům, kteří dorazili na místo. Těla se našla až po několika měsících. To už existovalo podezření, že si výbuch vyžádal oběti. Jednak se našlo nedaleko vily auto jednoho ze zemřelých, navíc je chorvatská policie pohřešovala a vědělo se, že byly ve spojení s Bobanem.

Boban ale tuto verzi odmítá. Tvrdí, že vůbec nevěděl o tom, že ve sklepě vily je někdo další. V okamžiku výbuchu podle svých slov byl venku, seděl v autě a psal si zprávy s dcerou. Po explozi kontaktoval pojišťovnu. Požádal o uhrazení způsobené škody, která byla odhadnuta na devět milionů korun. Pojišťovna dosud peníze nevyplatila, především s ohledem na podezřelé okolnosti případu a nález dvou těl.

Chorvati po mužích pátrali

Chorvatský deník Jutarnji list už dříve naznačil, že mrtvými mohou být Branko Katušić zvaný Indián a Branko Mraković zvaný Djoli. Deník už před dvěma měsíci napsal, že zmizeli v oblasti kolem domu, který loni explodoval u Nového Jičína. Oba prý společně odjeli ze Záhřebu do Česka v den výbuchu a jejich rodiny o několik dní později ohlásily jejich pohřešování.

Katušić a Mraković jsou podle listu známí a údajně i spolupracovníci Vinka Žuljoviče Klici, který byl minulou neděli zavražděn na předměstí chorvatské metropole. Tento muž byl podle chorvatských médií spojován s kriminálním podsvětím a jeho aktivity údajně sahaly i do Česka. Byl rovněž vyšetřován kvůli podezření z účasti na válečných zločinech.