Tisíce hrobů a stovky šperků skrývá tajemné pohřebiště u Bíliny. Zničí ho rypadla

U lomu Bílina je největší raně středověké pohřebiště ve střední Evropě (zdroj: ČT24)

Po pěti letech jsou archeologové v polovině průzkumu oblasti u Bíliny, kam se má rozšířit povrchový důl. Nalezli pozoruhodné středověké pohřebiště, kde zatím odkryli 750 hrobů. Očekávají, že v dalších pěti letech toho najdou ještě mnohem více – než průzkum skončí, mělo by být hrobů kolem dvou tisíc. Pohřebiště je záhadné a zároveň bohaté. Zatím vydalo stovky šperků i zbytek kopí z 11. století.

Stavební stroje začaly v předpolí lomu Bílina připravovat pro archeology území, které budou zkoumat v příštích pěti letech. Chtějí prozkoumat 3000 metrů čtverečních, půjdou až do šestimetrové hloubky.

V oblasti zatím nalezli 750 hrobů z doby raného středověku a doufají, že jich bude ještě mnohem více. „Očekáváme dalších 1000 až 1500 hrobů z 11. až 13. století,“ vyčíslil Petr Čech z Archeologického ústavu Akademie věd. „Kostry pošleme antropologům na ústav a oni určí stáří jedince, výšku, případně pohlaví,“ dodal technik výzkumu Jaroslav Hladík.

Odhalení tisíce hrobů zároveň slibuje nálezy stovek vzácných předmětů. Z první fáze průzkumu mají archeologové zatím 350 esovitých náušnic. „Což řadí toto pohřebiště mezi nejbohatší u nás,“ podotkl Petr Čech. K nejvzácnějším nálezům patří i zbytek kopí z 11. století či 60 prstenů, jeden je i s prstem svého majitele. 

Průzkum obřího pohřebiště u Bíliny již je pro archeology rutinou, ale stále zůstává nezodpovězena největší otázka. Vědci by chtěli vědět, proč je tam, kde je, tedy mimo tehdy osídlenou oblast. Mrtvé sem tak lidé museli nosit i několik kilometrů. Petr Čech již dříve vyslovil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes domněnku, že kopec, na kterém pohřebiště vzniklo, mohli staří Slované považovat za magický.

Archeologové mají na prozkoumání předpokládané tisícovky hrobů zhruba pět let. Pak by měla místo, kde spočinuly stovky starých Čechů, k nepoznání změnit důlní rypadla, která zpod lidských ostatků začnou dobývat více než sto milionů tun uhlí. Prolomení limitů, které umožní rozšířit stávající plochu lomu Bílina, schválila vláda v říjnu 2015.

Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký slíbil, že těžaři nebudou na archeology tlačit. „Když nebudou mít průzkum dokončený, tak počkáme,“ ujistil.