Antikonfliktní tým Prahy 1 vylepšuje image. Změní barvu triček a přijme ženy

Antikonfliktní tým Prahy 1 mění barvu triček a přijme i ženy (zdroj: ČT24)

Antikonfliktní tým, který na začátku léta zřídila radnice Prahy 1, se po prázdninách znovu vrátí do ulic. Podle vedení městské části nebyl během letních prázdnin potřeba, protože jsou Pražané na dovolených. Nově budou mezi zaměstnanci bezpečnostní agentury i ženy a tým dostane i nové oblečení.

Antikonfliktní týmy zavedla Praha 1 na přelomu května a června poté, co vešel v platnost protikuřácký zákon. Muži v černých tričkách dohlížejí na hlučné turisty před nekuřáckými bary a vysvětlují jim i pravidla konzumace alkoholu v místech, kde to vyhláška zakazuje.

Podoba týmu, složeného výhradně z urostlých mužů, ale vzbudila kontroverze. Jeden ze členů navíc pro Český rozhlas uvedl, že se tým snaží autoritu a dodržování předpisů vymínit tím, že „demonstruje sílu, což je v devadesáti devíti procentech účinná metoda“.

Nové tričko antikonfliktního týmu
Zdroj: MČ Praha 1

Pro členy antikonflitkního týmu přitom platí jasná pravidla. Nesmí být ozbrojeni, vyvolávat konflikty a bránit se můžou jen v případě napadení.

Praha 1 proto na září chystá změny. Součástí týmu budou i ženy, zaměstnanci bezpečnostní agentury také dostanou nová trička v modré barvě. „Usoudili jsme, že barva triček bude pro vyjednávání, protože ono jde skutečně o vyjednávání, příznivější,“ řekl České televizi radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

Přes léto na pořádek v centru města dohlíží jen policie. Podle Solila je ale strážníků málo a nemůžou tak pokrýt všechna problematická místa. Už v červnu tím v Interview ČT24 odůvodňoval i vznik antikonfliktního týmu. Strážníci podle něj navíc turisty dostatečně neusměrňují nebo se problematickému místu raději úplně vyhnou. 

Vedení městské policie to ale razantně odmítá. Na území Prahy 1 fyzicky slouží 238 strážníků, což je podle ředitele městské policie Eduarda Šustera jednou tolik než na území jiných městských částí: „Pokud má pan radní nějakou kritiku, tak by bylo vhodné, aby ji nejdřív probral s obvodním ředitelem, nebo aby se obrátil přímo na vedení městské policie. Zatím to neudělal.“