Dukovany podle lesníků ohřívají vzduch. Lesy ničí sucho a kůrovec

Lesníci na Třebíčsku a Znojemsku vyhlásili kůrovcovou kalamitu. Kvůli dlouhodobému suchu je tam napadena třetina stromů na deseti tisících hektarech. Lesníci už počítají škody v desítkách milionech korun.

Tato část Vysočiny, kde je srážkový stín, je po severní Moravě druhou nejhůře postiženou lokalitou v Česku. Potvrdil to Ladislav Půlpán z odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR.

K úbytku srážek podle něj přispívá elektrárna Dukovany, která ohřívá vzduch. Lesy v Čechách jsou podle Půlpána v lepším stavu.

Ztráty dosahují 32 milionů korun

„Samozřejmě kůrovcové stromy se tam také objevují v některých částech, ale nedá se to zdaleka srovnat s tím, co vidíme tady,“ řekl.

Lesy na Třebíčsku ničí sucho a kůrovec (zdroj: ČT24)

Oblast Třebíčska a dvou sousedících lesních správ, kde je celkem asi 50 000 hektarů státního lesa, trpí deficitem vláhy od horkého léta 2015. Oslabené stromy napadají škůdci. „Projevuje se to masivním chřadnutím porostů, smrkových i smíšených – smrků a borovice,“ řekl ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně Dalibor Šafařík. Podle něj finanční ztráty dosahují 32 milionů korun.

Ředitelství kvůli kalamitě letos plánuje zejména v těchto oblastech vytěžit navíc okolo 100 000 metrů krychlových dřeva, roční plán těžby tak překročí skoro o pětinu.

Dělníci tak kvůli suchu a následnému rozvoji kůrovce těží už jen poškozené stromy – smrky a borovice.

Usychají i borovice

Na Třebíčsku usychají i borovice, vidět to je hlavně kolem Rouchovan a Hrotovic, kde jich roste nejvíc. Borovice sice mají hlubší kořeny než smrk, ale doplácejí na pokles hladiny spodní vody. „Na lesní správě Třebíč se třetím rokem pohybujeme jenom v nahodilých těžbách,“ uvedl lesní správce Aleš Rusek.

Podle Šafaříka není ještě úplně jasno, jak provádět zalesnění ploch uvolněných po těžbě. „Snažíme se využít toho, co ukazuje příroda,“ uvedl. V odumírajících lesích se někde objevují třeba malé duby či akáty.

Vývoj intenzity sucha od května do srpna 2017 (zdroj: Intersucho)