Na Olomoucku nesmějí lidé do lesů. Hrozí pády stromů, polámaly je silné bouřky

V lesích na Moravě hrozí po nedávných silných bouřkách pády stromů. Navíc zde pracují dřevaři. Kvůli tomu už do lesů na Olomoucku lidé od neděle nesmějí. Vstup do nich dočasně zakázal tamní krajský úřad. Zákazy platí v lesích v okolí Litovle, Uničova, Šternberka a Mohelnice.

Zákaz vstupu platí do konce října. Vydán byl také proto, aby lesníci mohli zlikvidovat následky větrné kalamity.

Zákaz vstupu do lesa, pokud v něm probíhá těžba, je dán zákonem. Krajský úřad tak svým rozhodnutím tento zákon naplňuje. Lidé se o zákazu dozví ještě před vstupem do lesa z informačních tabulí, které budou dány na viditelná místa. Informace budou také na stránkách obcí.
Kamila Navrátilová
mluvčí olomouckého hejtmanství

Pokud lidé vydaný zákaz vstupu do lesa poruší, hrozí jim až pětitisícová pokuta. Na dodržování zákazu bude dohlížet lesní stráž. „Ta má možnost uložit na místě blokovou pokutu nebo přivolat policii,“ upozornila mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Silný vítr minulý týden poškodil v lesích v jižní části Olomouckého kraje a severně od Brna zhruba 60 000 metrů krychlových dřeva. V lesích není po bouřkách kvůli vyvráceným či polámaným stromům bezpečno. Poškozeny jsou lesy v okolí Šternberka u Olomouce, Mohelnice na Šumpersku a Olomouce, kde silný vítr poničil zhruba 50 000 metrů krychlových dřeva. Stromy zlomil nebo vyvrátil.

„Zejména v oblasti Doubravy u Litovle nedoporučujeme vstupovat do lesa. Stromy jsou nalomené a stále padají k zemi,“ upozornil lesní správce ze Šternberka Jiří Sládek.

V porostech se navíc pohybuje těžká technika, která začala dříví zpracovávat. „Přednost má kvůli kůrovci jehličnaté dříví, pak přijdou na řadu listnáče. Předpokládáme, že kalamitní hmotu odklidíme do konce října,“ uvedl Tomáš Pospíšil ze společnosti Lesy ČR.

Severně od Brna a v okolí obcí Sloup, Vysočany, Lipovec, Holštejn, Krasová, Kotvrdovice a Senetářov vítr poškodil zhruba 10 000 metrů krychlových dřeva. Popadané stromy místy přehradily cyklotrasy a zdánlivě nedotčené stromy hrozí pádem. „Případný zákaz vstupu do lesa budeme s radnicí v Blansku řešit v pondělí,“ uvedl Dalibor Šafařík z Lesů ČR.

Stát pomůže obcím s opravou cest

Ministerstvo zemědělství již v červnu uvedlo, že je připraveno rozšířit v příštím roce své dotační tituly tak, aby mohlo poskytnout peníze obcím, které mají kvůli práci těžkých strojů poničené komunikace, po nichž se odváží dřevo. Chce získat podklady, kolik peněz by na opravy silnic a infrastruktury bylo potřeba. Potvrdil to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V letošním roce podle něj mělo ministerstvo na obnovu polních cest vyhrazeno 200 milionů korun. „Zkusíme prostřednictvím podniku Lesy České republiky sesbírat podklady od obcí, abychom věděli, jaký by byl případný nárokový rozsah na obnovu té polní infrastruktury nebo i místních komunikací. Na základě toho bychom zkusili na příští rok stanovit částku, kterou bychom do toho dali. Předpokládám, že by byla vyšší než těch 200 milionů korun,“ řekl Jurečka.

Bouřky se silným větrem zasáhly Moravu předminulý týden. Například hasiči v Olomouckém kraji za čtyřiadvacetihodinovou směnu evidovali 250 zásahů, jezdili hlavně k popadaným stromům. Jihomoravští hasiči ohlásili přes 300 výjezdů.