Jezy v centru Ostravy budou bezpečnější. Vodáci zde najdou záchranné prvky

Povodí Odry zabezpečuje vybrané jezy na moravskoslezských řekách proti utonutí. Pět z nich letos vybaví záchrannými pomůckami. Nově zabezpečena je i dvojice jezů na Ostravici v centru Ostravy.

„Záchranné pomůcky jsou určeny běžným kolemjdoucím,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová s tím, že lidé na místě najdou také tabule s informacemi o způsobu záchrany a poskytnutí první pomoci tonoucímu. Mohou využít i záchranných házecích podkov, kterých by se tonoucí měl chytit.

Typ zabezpečení u jednotlivých jezů se ale liší. Nemusí u nich nutně být házecí podkovy, ale třeba skoby s lanovým zábradlím. Ty jsou však již určeny profesionálním záchranářům.

Jezy začalo Povodí Odry zabezpečovat v roce 2015. První bezpečnostní prvky nainstalovali odborníci na řeku Ostravici ve Frýdlantu nad Ostravicí, loni pak vybavili záchytnými skobami jezy v Děhylově a v Jilešovicích na řece Opavě a také v Bernarticích na Odře.

„Letos chce Povodí Odry zabezpečit například i jez v Hrabové na Ostravici a v Podhradí na Moravici. Zajištění jednoho jezu vyjde v průměru na 50 tisíc korun,“ dodala Markéta Radová.

  • Výběr nejčastěji používaných technik, nejčastěji používaný způsob, který platí pro zachránce s lanem na břehu:
  • – najděte si vhodné a bezpečné místo na břehu
    – navažte vizuální kontakt se zachraňovaným, jinak nemusí topící se osoba zpozorovat hozené záchranné lano
    – lano by se mělo házet přes hlavu zachraňovaného
    – co nejrychleji vytáhněte zachraňovanou osobu do bezpečí
    – lano netahejte prudce, abyste ho nevytrhli zachraňované osobě z rukou
  • Zdroj: Záchrana z válce

K podobným opatřením přistoupila také společnost Povodí Moravy, tentokráte ale v sousedním Olomoucku. Například v Jamborově prahu, který vznikl poblíž obchodního centra Galerie Šantovka, již dříve odborníci umístili záchytné body pro záchranu tonoucích.

V Olomouckém kraji mají záchranáři podobné vybavení i například na jezu v olomoucké části Řepčín, v Hynkově a Litovli na řece Moravě a na jezech v Oseku nad Bečvou a Troubkách na Přerovsku či v Šumperku.