Řeka Morava v Olomouci je rekordně nízko. A zůstane tak až do víkendu

Čištění jezu v Olomouci (zdroj: ČT24)

Hladina řeky Moravy v Olomouci klesla o dva a půl metru. Vodohospodáři zde totiž provádějí pravidelnou údržbu jezů. „Méně vody v řece nevadí, stále jí je v ní dost pro živočichy. Důležité je, aby odpouštění probíhalo pozvolna,“ uvedla redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

Po zvednutí stavidla trvá vypouštění až 6 hodin. Opětovné napouštění může probíhat i tři dny. Stavba pochází z roku 1964, poslední výměnu techniky zažila před čtyřmi lety.

„Méně vody odkrylo také mnoho odpadků v korytu řeky, například část jízdního kola či zbytky plastového kanystru,“ komentovala z místa Monika Fleischmannová.

Koryto řeky pod jezem budou pečlivě čistit dělníci až ke konci roku. Tehdy totiž začne 2. etapa výstavby protipovodňového opatření v Olomouci a koryto řeky začnou prohlubovat těžké stroje.

Do olomoucké části Moravy se voda vrátí opět o víkendu. Stavidla spadnou už tento pátek.

Jezy na Olomoucku jsou bezpečnější

Do okolí jezů v Olomouckém kraji postupně Povodí Moravy umisťuje záchranné prvky. Například v Jamborově prahu, který vznikl poblíž obchodního centra Galerie Šantovka, již dříve odborníci umístili záchytné body pro záchranu tonoucích.

V Olomouckém kraji mají záchranáři podobné vybavení i na jezu v olomoucké části Řepčín, v Hynkově a Litovli na řece Moravě a na jezech v Oseku nad Bečvou a Troubkách na Přerovsku či v Šumperku. Dobře vybavený pro záchranu lidí je například jez v Olomouci-Řepčíně, kde jsou kromě výstražných cedulí a házecího lana s pěnovou podkovou také ocelová lana pro bezpečné přiblížení záchranářů k jezu a stupačky pro sestup do podjezí.

Na tomto místě se v roce 2011 utopila učitelka s třináctiletým žákem. Později zemřel v nemocnici také instruktor, který jim chtěl pomoci. V témže roce se na stejném místě vrhla do vody za topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapce vytáhli z vody svědci a záhy se probral, žena však na následky tonutí po několika dnech zemřela.

Podle vodohospodářů bude Povodí Moravy další jezy vybavovat postupně podle finančních možností. Jezy Povodí Moravy vybavuje z vlastních prostředků. Po instalaci je předává Českému svazu kanoistů, který se stará o údržbu záchranného vybavení a případné opravy poškozených součástí nebo náhrady ukradených hradí ze svých prostředků. Vybavení jednoho jezu přijde na několik desítek tisíc korun.