Ostravská slonice má syna. O třetí mládě pečuje příkladně

Slůně, které se v sobotu narodilo v ostravské zoo, je sameček. Jeho matka Vishesh se o něj příkladně stará. Bezproblémový začátek mateřství tak zažívá poprvé, ačkoli v minulosti porodila již dvě mláďata. Ani jedno z nich však již nežije.

Mládě přišlo na svět po zhruba osmihodinovém porodu v sobotu dopoledne. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy. Sloní sameček se přisál, pije mateřské mléko a jeho matka o něj bez problémů pečuje, oznámila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Vše tedy jde u čerstvě narozeného slůněte tak, jak se zatím v případě potomků slonice Vishesh nedařilo. Když se jí v březnu 2011 narodilo první mládě, byla vůči němu agresivní a nechtěla o ně pečovat. Sameček nakonec po čtyřech měsících uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

Krátce poté přišlo v ostravské zoologické zahradě na svět další slůně, které porodila jiná samice. Naději, že se jejím příkladem bude Vishesh řídit, když se jí v roce 2014 narodilo druhé mládě, utnulo ono samo. Nedokázalo se přisát a i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko. I přesto, že jinak o ni matka pečovala, nakonec malá slonice Sumitra uhynula ve svých dvou letech na sloní herpes virus.

V ostravské zoologické zahradě se zatím narodila čtyři slůňata. Kromě tří potomků samice Vishesh přišla v roce 2011 na svět ještě samička Rashmi, kterou přivedla na svět slonice Johti.

Sloni jsou pro návštěvníky ostravské zoo atraktivními zvířaty, na prohlídku sloního pavilonu si však budou muset počkat. Kvůli maximálnímu klidu pro samici i mládě zůstane pavilon uzavřen, o dalším postupu by ošetřovatelé mohli rozhodnout v příštím týdnu.