Třinecká policie rozdává testery na drogy. Rodiče žáků si pro ně chodí anonymně

V Třinci začali policisté rodičům dětí rozdávat testery na drogy zdarma. Anonymně si pro ně mohou přijít na služebnu Městské policie do budovy Integrovaného výjezdového centra. Tester odhalí přítomnost vybraných drog v lidském těle.

Třinečtí policisté nabízejí zájemcům testery po 24 hodin denně. „Rodiče si tak mohou kdykoliv otestovat své dítě na přítomnost marihuany a pervitinu,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Loni se ukázalo, že školáci v nedalekém Bohumíně na Karvinsku experimentují s drogami. Vyplynulo to z laboratorních rozborů odpadních vod odebraných z kanálových šachtic u tří tamních základních škol.

„Výsledky odběrů jsou alarmující. V odebraných vzorcích se objevily výrazné stopy marihuany a bohužel i extáze a pervitinu. Z problému ale neobviňujeme školy, kde průzkum proběhl. Je to varovný signál pro nás všechny, především však pro rodiče,“ uvedl tehdy místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Kvůli drogám zavládlo zděšení v Orlové

Obdobné testy před časem u svých základních škol provedlo i město Orlová, které následně se souhlasem rodičů anonymně testovalo na přítomnost drog i samotné žáky. Ukázalo se, že přibližně čtvrtina žáků devátých tříd základních škol ve městě má zkušenost s drogami

Od února začal na některých základních školách v Orlové na Karvinsku dokonce platit nový školní řád, který učitelům dovoluje testovat, jestli žáci nejsou pod vlivem drog. V případě ohrožení jejich zdraví i bez souhlasu rodičů.

V Moravskoslezském kraji přibývá lidí obviněných z drogových zločinů. Loni jich bylo 460, předloni 416. Pracovníci moravskoslezského speciálního týmu Toxi v roce 2016 řešili 379 případů. Odhalili 37 varen pervitinu a 51 pěstíren marihuany. Tři lidé po požití drog zemřeli.

Ve všech případech šlo o otravu fentanylem, což je droga, která se v regionu objevuje v posledních letech. Narkomani jej získávají z léčivých náplastí. Droga je mnohonásobně účinnější než třeba heroin, proto je u ní obrovské riziko předávkování.