Karvinské doly obtížně shání nové horníky. OKD zavádí další náborové příspěvky

OKD potřebuje více pracovníků (zdroj: ČT24)

Těžební společnost OKD, která je od loňska v úpadku, sice v březnu propouštěla z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, ale pro své černouhelné doly na Karvinsku lidi stále obtížně shání. Potřebuje jich kolem stovky.

Jako náborový příspěvek nyní novým horníkům nabízí 40 tisíc korun. Odměnu pět tisíc dostanou současní zaměstnanci, kteří přivedou nového kolegu, dodal mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Ztrátový Důl Paskov zavřela firma z ekonomických důvodů na konci března. Odešlo z něj přes tisíc zaměstnanců. Přesto společnost nesehnala dost zájemců, kteří by byli ochotni přejít do dolů na Karvinsko, lidi k tomu nelákal ani nabízený bonus 80 tisíc korun. Ten ostatně OKD bývalým zaměstnancům v případě jejich návratu nabízí i nyní. Dost horníků firma nenašla ani během dvouměsíčního náboru.

Zaplatí i lékařské prohlídky

Na zkušenosti z tohoto náboru nyní podnik kromě náborového příspěvku reagoval i tím, že novým zaměstnancům zaplatí vstupní lékařské prohlídky. Podmínkou ale je, že pokud uchazeč splní všechna požadovaná kritéria, do OKD musí nastoupit. Firma bude lékařské prohlídky platit dva měsíce, pak vyhodnotí, zda to přineslo efekt.

Vstupní lékařskou prohlídku v Karvinské hornické nemocnici v řádu několika tisíc korun si až dosud musel uhradit zájemce z vlastních prostředků. Teď nastane změna a nově ji zaplatí OKD.
Radka Naňáková
personální ředitelka OKD
Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu 2017
Zdroj: MPSV

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci. U soudu přes 550 věřitelů přihlásilo pohledávky za více než 24 miliard korun, insolvenční správce však uznal jen pohledávky zhruba za tři miliardy.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje víc než 10 000 lidí. Do potíží jej přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala mnoho úsporných opatření. Jedním z hlavních bylo právě ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.