Obří haly i výkrmna brojlerů. Obce svádí boj s investory i pracovními místy

Nechtěné stavby trápí řadu obcí (zdroj: ČT24)

Obyvatelé obce Zdiby, která leží severně od Prahy, bojují proti obřím halám. Postavit je chce logistická nadnárodní společnost Goodman. Pětipatrové budovy ale podle obce naruší její panorama a místní se také obávají, že provoz hal ještě víc zatíží už tak hustou dopravu v okolí. Nechtěnou stavbu řeší i v Nemanicích na Domažlicku, kde má vyrůst farma na výkrm brojlerů. Starosta farmu za 200 milionů korun vítá jako přínos, desítky obyvatel ji ale odmítají.

Ve Zdibech mají vyrůst logistické a výrobní haly veliké jako dvě Václavská náměstí a vysoké třináct metrů. Proti výstavbě v těsné blízkosti rodinných domů místní bojují už rok. Podařilo se jim například vyvolat řízení o posouzení vlivu na životní prostředí, které nyní vede Středočeský kraj.

Společnost Goodman k tomu předložila úřadu dokumentaci. Někteří obyvatelé i zastupitelé obce ale mají výhrady k údajům, které jsou v ní uvedené. „Po detailním prostudování dokumentace říkáme, že s daty bylo manipulováno. Podklady, jak byly předloženy, nelze použít,“ tvrdí Eva Slavíková z občanské iniciativy Stop haly Goodman Zdiby.

Společnost se ale hájí, že projekt připravila v souladu s platným územním plánem. S tím ovšem místní nesouhlasí. V územním plánu je podle nich uvedeno, že stavby nesmí mít negativní vliv na přilehlá obytná území. Haly vysoké pět podlaží by se ale měly tyčit přímo za kostelem ze 14. století, blízko hřbitova a zámku.

Vizualizace hal ve Zdibech
Zdroj: ČT24

„Snažíme se dělat všechno pro to, abychom otevřeně vysvětlili všechny důvody a jejich argumenty. Věříme, že náš projekt je pro obec přínosem,“ řekl České televizi manažer společnosti Goodman Jan Palek. 

Rada kraje se k záměru Goodmanu bude vyjadřovat na čtvrtečním zasedání. Pozemek, kde chce společnost stavět, ale patří soukromé firmě, která už před lety dostala na podobnou stavbu povolení. 

V Nemanicích řeší farmu na výkrm brojlerů

S nechtěnou stavbou se potýkají i v Nemanicích na Domažlicku, kde má vyrůst farma na výkrm brojlerů. Německý investor chce na pozemku, kde dříve stála pila, postavit tři haly. Starosta Ivan Bartošek (bezpp) farmu za 200 milionů korun vítá jako přínos a s firmou uzavřel smlouvu o spolupráci. Zavázala se podle něj, že by přednostně zaměstnávala obyvatele obce a ze svého zisku by odváděla dvě procenta do jejího rozpočtu.

Desítky obyvatel se ale obávají zápachu, který z farmy půjde. Za areálem bývalé pily navíc začíná druhá zóna Chráněné krajinné oblasti Český les. Nedaleká německá obec Waldmünchen pak má obavy z kontaminace povrchových vod. Kraj chce proto postoupit řízení ministerstvu životního prostředí.