Viděl Terminátora. A sestrojil bionickou ruku

Bionická ruka (zdroj: ČT24)

Stefan Grushko, který se do Česka přestěhoval z Ukrajiny, aby zde mohl navštěvovat vysokou školu, se během svého studia zaměřil na vývoj takzvané bionické ruky. Sestavil už funkční prototyp, který by mohl být až o polovinu levnější než konvenční protézy.

Mechanika a elektronika ho zajímala od dětství. „V pěti letech jsem viděl Terminátora, načež jsem se pak rozhodl, že budu studovat robotiku,“ uvedl Stefan Grushko, který nyní navštěvuje strojní fakultu. Na Katedře robotiky při Vysoké škole báňské – Technické univerzity Ostrava studuje už pátým rokem.

Jeho bionická ruka má tři motory, které řídí prsty. „Je tam také jeden EMG snímač zkoumající napětí generované lidským svalem při kontrakci – čím více napnete sval, tím více roste senzorem snímané napětí a pomocí toho se řídí již zmíněné motory,“ uvedl na stránkách www.vsb.cz.

Na stejném principu podle něj fungují i skutečné protézy, které se využívají v medicíně. „Na nich ale pracuje deset zkušených konstruktérů, ne jeden student,“ dodal. Umělá ruka využívá elektrod, které jsou připevněny na zdravou končetinu. Bionický prototyp pak de facto kopíruje její pohyby.

Za tři měsíce Stefana čekají státnice. Aktuálně zvažuje, zda se vydá do soukromého sektoru, nebo zůstane na škole v rámci doktorského studia.

Na škole probíhá čilý výzkum

Na VŠB-TUO se pilně bádá. Například letos v únoru zdejší inženýři z Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství ve spolupráci s odborníky z ostravské fakultní nemocnice představili novou léčebnou metodu. S její pomocí chtějí snížit dobu rekonvalescence zlomených holenních kostí.

Nová metoda má zkrátit rekonvalescenci až na polovinu (zdroj: ČT24)

Před několika týdny rovněž ostravští vědci představili první komplexní řešení pro soběstačné domy, které zahrnuje jak využívání obnovitelných zdrojů, tak ukládání energie a pokročilý systém umělé inteligence. 

Chytrý dům v podání ostravských vědců
Zdroj: ČT24/VŠB-TUO

V neposlední řadě se škola přihlásila také k práci na zařízení, které pomůže zvýšit bezpečnost na českých silnicích. Navrhují zde svodidla doplněná o světelné moduly, které vytvářejí elektřinu s pomocí tlakové vlny od projíždějícího auta. Před řidičem se tak automaticky rozsvítí například nebezpečné úseky. 

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) nyní hledá nového rektora. Bývalý rektor Ivo Vondrák (za ANO) se stal loni v listopadu moravskoslezským hejtmanem a z funkce odešelO post se uchází šest kandidátů, mezi nimi jedna žena. Nejvyšší představitel univerzity by měl být znám 21. března.