Žádné účty za elektřinu a teplo: Ostravští vědci představili dům budoucnosti

Vědci představili soběstačný dům (zdroj: ČT24)

Jak zajistit celoroční energetickou soběstačnost pro běžné domácnosti? Zamysleli se nad tím vědci z ostravské Vysoké školy báňské-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Pro obyvatele rodinných domů nyní představili první komplexní řešení, které zahrnuje jak využívání obnovitelných zdrojů, tak ukládání energie a pokročilý systém umělé inteligence.

Právě ta totiž majiteli domů „napoví“, jak by se měl v blízké budoucnosti po stránce energetické spotřeby chovat, tak aby byl skutečně soběstačný.

Umělá inteligence na základě vstupních informací jako je předpověď výkonu z obnovitelných zdrojů, spotřeby elektrické energie a stavu nabití akumulátoru navrhne plán spotřeby energie objektu pro daný časový interval. Systém také průběžně informuje uživatele rodinného domu o stavu energie.

„Energetická soběstačnost rodinného domu s tímto sofistikovaným systémem řízení energie je až o 43 procent vyšší oproti běžnému provozu,“ uvedl tým expertů pod vedením Stanislava Mišáka z Centra ENET při VŠB-TUO.

Chytrý dům v podání ostravských vědců
Zdroj: ČT24/VŠB-TUO

„Vědci energeticky soběstačnou stavbu testovali po dobu tří let na zkušebním modelu,“ poznamenala redaktorka České televize Lucie Poništová s tím, že objekt dokáže díky akumulačnímu bateriovému systému uchovat energii až po následující tři dny.

Dům celoročně využívá tepelnou a elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, kterou uchovává nejen ve standardních bateriích, ale také akumulátorech elektromobilu.

Právě ty v elektromobilu slouží pro potřeby napájení domu v době, kdy uživatel nemá v plánu elektromobilem cestovat. „Chytrý systém řízení energie je schopný odhadnout maximální možnou míru využití kapacity akumulátoru s ohledem na hloubku vybití a potřebu uživatele domu na cestování pro další dny,“ uvedli zástupci vysoké školy.

Systém chytrého řízení energie je podle ostravských vědců využitelný nejen pro rodinné domy, ale také pro polyfunkční budovy či mikroregiony.