Demolici mostu přes D1 u Jihlavy sledovaly desítky lidí, dálnice už je průjezdná

Dálnice D1 u Jihlavy se na noc uzavřela kvůli bourání nadjezdu (zdroj: ČT24)

Úplná uzavírka dálnice D1 mezi Jihlavou a Velkým Beranovem (mezi 112. až 119. kilometrem) skončila podle plánu. Důvodem 14 hodin trvající uzavírky bylo bourání dálničního nadjezdu u Měšína. Nenechaly si ho ujít desítky lidí.

Most dělníci speciální technikou s hydraulickými nůžkami postupně rozstřihávali na menší části, které dopadaly na navezenou půlmetrovou vrstvu hlušiny.

„Je to proto, aby kusy betonu nepoškodily dálnici a aby se hned od rána opět mohlo jezdit,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Na akci pracovalo podle ředitele stavby Martina Langera zhruba 40 dělníků a 40 strojů, k osmi bagrům měli i záložní.

Lidé sledovali demolici mostu u Měšína
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Demolice probíhala před zraky velkého množství přihlížejících. „Přišli jsme se podívat, jak to padne k zemi. Já jsem původním povoláním stavař, takže mě zajímá technika a jak rychle to půjde dolů,“ říkali.

Podle Ředitelství silnic a dálnic je důvodem demolice nevyhovující šířka nadjezdu. Dálnice se totiž při modernizaci zároveň rozšiřuje. Na místě zbouraného mostu vyroste do října zcela nový nadjezd.

  • termín: srpen 2016 – červenec 2018
  • délka úseku: 5,98 kilometru
  • šířka: 26,5 metru, po modernizaci 28 metrů
  • zhotovitel: Vodohospodářské stavby + FIRESTA + BT Beton-Technik
  • předpokládaná cena: 710 milionů korun bez DPH
  • výsledná cena: 590 milionů korun bez DPH
  • plocha vozovek: 184 tisíc m2
  • počet stavebních objektů: 28

Noc ze soboty na neděli pro uzavírku vybrali silničáři kvůli slabší dopravě na dálnici. Řidiči museli úsek objíždět přes Jihlavu. Omezení v místě demolice mostu začala už v sobotu vpodvečer stažením dopravy v obou směrech kolem 116. kilometru do jednoho jízdního pruhu.

Úplně se dálnice uzavřela ve 20 hodin, znovu ji silničáři přesně podle plánu otevřeli v neděli 10 hodin. Auta budou místem  projíždět do nedělních 19 hodin pouze v jednom pruhu. 

Stavební sezona na D1 začala

Práce na modernizaci dálnice u Jihlavy stavbaři po zimní přestávce obnovili koncem minulého týdne. Opravy šesti kilometrů dálnice mezi Jihlavou a Velkým Beranovem začaly loni na podzim. Rekonstrukce bude stát skoro 590 milionů korun bez daně, dokončena by měla být v červnu 2018.

Opravy už se po zimě rozběhly také na D1 mezi Velkou Bíteší na 162. kilometru a Devíti kříži na 168. kilometru. Poprvé letos dělníci v tomto úseku pracovali poslední únorový víkend, kdy na 164,5. kilometru D1 pokládali nosníky pro nový dálniční nadjezd. Uzavřen kvůli tomu byl na osm hodin směr na Brno. 

Modernizace dálnice D1 (stav k 3/2017)
Zdroj: ŘSD