Veterináři zlikvidovali první velkochov na Chebsku, celkem utratí 35 tisíc ptáků

Na Chebsku jde zatím o letošní nejrozsáhlejší zásah (zdroj: ČT24)

Veterináři musí kvůli ptačí chřipce zlikvidovat dva velkochovy na Chebsku, celkem jde asi o 35 tisíc ptáků. V Klesti už mají zásah za sebou, teď se přesunuli do Poustky. Zásah chtějí dokončit ještě během noci ze čtvrtka na pátek. V Česku jde zatím o největší nucenou likvidaci chovné drůbeže kvůli ptačí chřipce, která se od konce loňského roku šíří Evropou.

Oba chovy patří stejnému majiteli: firmě Zephyr Františkovy Lázně. Chovatel v minulých dnech hlásil hromadný úhyn drůbeže, veterináři pak u ní potvrdili typ nemoci H5.

Představitelé Zephyru na webu uvedli, že až do zjištění nákazy veškeré porážky drůbeže probíhaly s veterinárním souhlasem a dohledem. „Porážka nakažené drůbeže nebyla možná. V červnu se s naší čerstvou drůbeží vrátíme zpět. Teď nějakou dobu nebudeme mít na práci nic jiného, než vylepšovat naše prázdné chovy,“ sdělila společnost.

Nákaza se pravděpodobně do chovu dostala z okolních rybníků a nádrží, kde sídlí divoké ptactvo. Na nedaleké přehradě Skalka byly nalezeny už dvě uhynulé labutě.

Likvidace během jediného dne

Podle ředitelky Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Márie Slepičkové v Klesti pracovalo pohotovostní středisko pro likvidaci nákaz, které provádělo likvidaci drůbeže v nakažených chovech výkrmových kachen a brojlerů.

Veterinářům pomáhají také hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kasala dbají hlavně na dezinfekci osob, které se na zákroku podílejí, i techniky na místě. „Kvůli velkému množství potřebné techniky pro zásah i zázemí pro všechny zasahující je zcela uzavřeno okolí obou chovů,“ uvedl. Uzavřený areál také hlídali policisté.

Odpoledne skončil zásah v Klesti a veterináři spolu s hasiči začali s likvidací drůbeže ve druhém velkochovu v Poustce. Tam mají v plánu usmrtit asi 5000 kuřat a krůt. „Likvidace drůbeže v Klesti u Chebu už skončila a technika i lidé se postupně přesouvali do Poustky. Chceme vše stihnout v noci na pátek,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. 

Podle vedoucí epidemiologického odboru krajských hygieniků Martiny Prokopové budou zaměstnanci i zasahující hasiči i po zásahu pod kontrolou, a kdyby měli jakékoli zdravotní problémy, měli by se hned obrátit na hygieniky. Přenos viru ptačí chřipky na člověka ale zatím nebyl zaznamenán.

Kvůli chřipce se v Česku utratilo téměř šedesát tisíc ptáků

V Karlovarském kraji jde o třetí výskyt ptačí chřipky, ten první minulý týden v Božíčanech na Karlovarsku byl ale v malochovu a týkal se jen asi dvaceti kusů drůbeže. Okolo ohnisek bylo vyhlášeno tříkilometrové ochranné pásmo, ve kterém jsou obce povinny sčítat veškeré ptactvo a drůbež. Malochovatelé musí svoji drůbež nechat v uzavřených prostorách.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech. Kvůli nemoci, u níž se zatím neprokázala možnost přenosu na člověka, bylo při nynější vlně nemoci zatím v České republice utraceno přes 58 tisíc ptáků. Chovatelé se kvůli tomu mohou obracet na stát se žádostmi o odškodnění. Zatím zažádali stát o kompenzace za 12 milionů korun. Dosud největší likvidace zvířat proběhla počátkem února ve velkochovu kachen v Blatné, kde veterináři vyhubili dvacet tisíc kusů drůbeže.