Největší zásah kvůli ptačí chřipce: Na Chebsku musí veterináři usmrtit přes 30 tisíc ptáků

Samotná likvidace zvířat začne ve čtvrtek, pomáhat budou i hasiči (zdroj: ČT24)

Veterináři potvrdili ptačí chřipku ve dvou velkochovech na Chebsku. Před vypuknutím nákazy v nich bylo přes 30 tisíc ptáků včetně malých kachňat a kuřat, které musí veterináři usmrtit. Půjde tak o dosud největší likvidaci drůbeže během současné vlny ptačí chřipky. V Karlovarském kraji jde o třetí ohnisko, v celé ČR jich je pak 37.

Oba chovy patří stejnému majiteli: firmě Zephyr Františkovy Lázně. První z nich je v Chebu-Klesti, chovají se tam výkrmové kachny a brojleři. „Chovatel nahlásil úhyn zhruba jedné desetiny z 12 tisíc chovaných kachen a více než 100 ze zhruba tisíce brojlerů,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Druhé hospodářství je pak v obci Poustka: tam uhynulo skoro 900 z více než 5 tisíc kachen a více než čtvrtina ze 400 chovaných krůt.

Podle ředitelky Krajské veterinární správy Márii Slepičkové jde o farmy, kde se chovaly slepice, kachny a krůty. „Kachny a kuřata tam jsou ve dvou věkových kategoriích, polodospělá a malá kuřata a kachňata. Bohužel se budou muset zlikvidovat.“ K usmrcení zřejmě dojde ve čtvrtek a budou na něm spolupracovat hasiči, policie i krajští hygienici. 

Na dohled od obou farem není podle Slepičkové žádný další větší chov. Bude se muset spočítat drůbež v malých chovech v okolí, těm ale zatím likvidace nehrozí, uvedla ředitelka. 

Drůbež vykazovala typické příznaky nákazy, veterináři pak u ní potvrdili typ nemoci H5. „Připravují se nařízení pro uzavřená pásma, která částečně zasáhnou také na území Německa,“ dodal mluvčí.

Kvůli nemoci už bylo v Česku usmrceno přes 58 tisíc kusů drůbeže. Chovatelé se kvůli tomu mohou obracet na stát se žádostmi o odškodnění. Zatím zažádali stát o kompenzace za 12 milionů korun. 

„Šíření nemoci stále probíhá, objevují se nové oblasti. Předtím jsme měli klid dejme tomu na západě ČR, většinu případů jsme řešili na jižní Moravě. Teď se posunuly jak nálezy volně žijících ptáků, tak i v chovech do Plzeňského i Karlovarského kraje. Ale jinak je výskyt opakovaně hlášen i z ostatních členských zemí EU,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.

  • Podtyp ptačí chřipky H5N8 se poprvé objevil v roce 1983 v Irsku, v současné podobě pak u drůbeže v Číně v roce 2009.
  • V lednu 2014 byl diagnostikován v Jižní Koreji na kachních farmách a u divokých ptáků, následně se objevil i v Japonsku a Číně. V listopadu téhož roku ho zjistili i v Evropě – v Německu, Nizozemsku, Británii a Bulharsku.
  • Typ H5N8 se velmi snadno šíří mezi ptáky, ale zatím nebyl zaznamenán přenos mezi lidmi. Známé jsou tři varianty viru H5N8 – liší se například tím, po jak dlouhé době se nemoc u zvířat projeví a kdy uhynou.
  • Ptačí chřipka se v roce 2016 objevila v Německu, Rakousku, Francii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Polsku, Maďarsku či Chorvatsku. Některé země včetně Kanady, Izraele a Srbska už zakázaly dovoz drůbeže z Maďarska, kde se nemoc rozšířila na jihu země.