Praha žaluje úředníky kvůli Opencard, po šéfovi odboru informatiky chce 18 milionů

Praha už podala první žaloby kvůli náhradě škody za Opencard. Směřují proti bývalým úředníkům magistrátu Ivanu Seyčkovi a Jiřímu Chytilovi. Magistrát oba muže zažaloval už v prosinci 2016, soudní řízení zatím nebylo ukončeno. Informace sdělil České televizi mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman. Po Ivanu Seyčkovi, který pracoval jako ředitel odboru informatiky, chce Praha více než 18 milionů korun. Po bývalém šéfovi hodnoticí komise Jiřím Chytilovi pak tři miliony.

V souvislosti s náhradou škody za Opencard rada města souhlasila také s podáním žaloby na bývalého primátora Pavla Béma. Právní kroky se mohou týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.

„Pro podání této žaloby je nutné dopracovat podklady. Z těch bude zřejmá částka, kterou bude Praha vymáhat,“ doplnil mluvčí magistrátu Hofman.

Vězení a podmínka

Ivan Seyček i Jiří Chytil byli na magistrátu v době vzniku Opencard. Oba už stanuli před soudem a v prosinci 2014 je Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil za zvýhodnění firmy Haguess. Ta Opencard dodávala.

Seyček, který působil jako ředitel odboru informatiky, dostal trest tři a půl roku nepodmíněně. Exšéf hodnoticí komise Chytil odešel s podmíněným trestem jeden a půl roku vězení. Přitom Chytil s policií na kauze spolupracoval a pomáhal se zajištěním důkazů. Před třemi lety dostal od Nadačního fondu proti korupci cenu za odvahu – přesto se obvinění a trestu nevyhnul.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24

Kartu Opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících. Projekt, který byl schválen v Bémově éře, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený. Od března 2016 jej město postupně nahrazuje projektem karty Lítačka.