Jednota v Drslavicích ožije. Obec získá zpět jediný fungující obchod

Zatímco před pár týdny se obyvatelé Drslavic smiřovali s tím, že přišli o jediný obchod v obci, nyní skepsi vystřídalo nadšení. Prázdné regály se totiž opět plní zbožím a provozovateli se podařilo najít dvě prodavačky, které budou v jednotě pracovat. Její dveře se tak 10. ledna opět otevřou zákazníkům.

 Uzavření jednoty v Drslavicích vyvolalo před několika týdny silné emoce. Nyní je ale vše vyřešeno a místní se mohou od půlky ledna vypravit do znovuotevřené jednoty na nákup, jak byli zvyklí. „Lidé se tu potkávali na návsi před obchodem, povídali si. Byla to taková pospolitost těch lidí, jejich denní rituál, bez kterého mohli těžko existovat,“ popsal situaci starosta Drslavic Rostislav Mihel (KDU-ČSL).

O uzavření jediného obchodu se vedení obce dozvědělo jen pár dní předem a situaci nedokázal zvrátit ani starosta, který nabídl někdejším pracovnicím peníze navíc. Místní se tak museli začátkem prosince učit jezdit na větší nákupy do okolních obcí a pečivo si mohli pořídit v pojízdné prodejně. Takový způsob nákup byl problematický zejména pro starší obyvatele.

Drslavice ale nebyly jedinou obcí, kterou trápila anebo stále trápí nefungující prodejna. V celém Česku jen v roce 2015 podle statistiky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR skončilo 275 podobných provozoven. Do dvou let by se stejný problém měl dotknout asi stovky menších měst a vesnic. Důvodem uzavírání jednot skupiny Coop je to, že jsou nevýdělečné.