Na nákup do sousední obce? Drslavice přišly o jediný obchod

Události: Mizející venkovské obchody (zdroj: ČT24)

Dveře prodejny, kterou si místní před lety v Drslavicích sami postavili, jsou zavřené. O uzavření jediného obchodu se vedení obce dozvědělo jen pár dní předem. Situaci nedokázal zvrátit ani starosta, který nabídl pracovnicím peníze navíc, pokud v Jednotě zůstanou alespoň do konce roku. V úterý tak do obce poprvé přijela pojízdná prodejna s pečivem.

„Nejsnadnější cestou ke znovuotevření obchodu je nalezení vhodných pracovníků se zaměstnaneckým poměrem v Jednotě, což je vzhledem k situaci na trhu práce dosti nepravděpodobné. Další možností je pronájem,“ uvedl možnosti řešení starosta Drslavic Rostislav Mihel (KDU-ČSL) na webu obce. 

Na větší nákupy tak nyní musí místní jezdit do okolních obcí. Přímo v Drslavicích si mohou koupit jen pečivo a to navíc v pojízdné prodejně. Takový nákup ocenili zejména starší obyvatelé. „Když by byl syn doma, tož by mně to nakoupil. Když není doma, tak nikde. Co nadělám,“ uvedla jedna z obyvatelek Drslavic.

Drslavice nejsou jediné, totéž platí pro Košíky, Tučapy, Prakšice či Kunovice. V celém Česku třeba jen vloni podle statistiky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR skončilo 275 podobných provozoven.

Provozování Jednot není výhodné

Drslavice ale nejsou jedinou obcí, kterou trápí nefungující prodejna. Do dvou let by se stejný problém měl dotknout asi stovky menších měst a vesnic. Důvodem uzavírání Jednot skupiny Coop je to, že jsou nevýdělečné. „Taková je doba. Obchod na tak malé obci není obchodem v pravém slova smyslu, je to služba na hranici rentability,“ dodal starosta Drslavic.

Do skupiny Coop patří v Česku 46 družstev provozujících necelých tři tisíce družstevních prodejen zejména v menších městech a na venkově. Ačkoli si stěžuje na nedostatečné výdělky prodejen v některých obcích, nedávno oznámila, že se jí loni zvýšil obrat. Meziročně byl o procento vyšší, činil 27,3 miliardy korun.

  • COOP je mezinárodně používanou obchodní značkou družstev spotřebitelů (consumer cooperatives), která začala vznikat v polovině 19. století v okolí anglického Manchesteru a velmi rychle se rozšířila do mnoha zemí světa včetně území současné České republiky.
  • Ve Švýcarsku, Itálii, Finsku i na Slovensku je COOP lídrem maloobchodního trhu prodeje potravin a silné postavení má rovněž ve Skandinávii, Velké Británii, Japonsku a dalších asijských zemích.
  • Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice. Centrální nákup zajišťují dvě nákupní centrály COOP Centrum družstvo Praha a COOP Morava Brno. Více než 400 prodejen potravin je začleněno do maloobchodních řetězců COOP TUTY, COOP TIP, COOP TERNO, COOP DISKONT a COOP STAVEBNINY.
  • Zdroj: Skupina COOP