Na Olomoucku vládne chřipka. Lékaři hovoří o epidemii

Epidemie chřipky

Výskyt chřipky a onemocnění, která jsou chřipce podobná, se v posledním týdnu před svátky zvýšil o víc než polovinu. Nyní již v Olomouckém kraji lékaři evidují více než 1800 nemocných na 100 000 obyvatel. A situaci v regionu proto označují za lokální epidemii. Vysokou nemocnost hlásí také sousední Moravskoslezský kraj.

Podle redaktorky České televize Zuzany Glacové Kozákové, která situaci na Olomoucku sleduje, jsou v ordinacích lékařů rovněž malí pacienti. „Mívají vysoké horečky, a to až 40 °C,“ dodala.

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu se aktuálně Českem šíří chřipkový vir, proti němuž je účinné očkování. Údaje ze statistik ukazují, že by vánoční prázdniny a volno mohly epidemii zbrzdit.

„Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovými projevy vykazuje Olomoucký kraj a kraj Vysočina,“ uvedli před Vánoci zástupci Státního zdravotního ústavu. „Je evidován významný vzestup počtu nemocných, a to téměř o 54 procent. Situaci v ČR hodnotíme jako nastupující epidemii chřipky A/H3N2,“ sdělili zástupci laboratoře.

  • Typ A chřipkového viru patří mezi ty, které způsobují epidemie a pandemie nejčastěji. Je to proto, že chřipkové viry A mohou podstoupit výraznou antigenovou změnu. Chřipkové viry typu A mohou být dále děleny podle virových obalových glykoproteinů – hemaglutininu (zkratka HA nebo H) a neuraminidázy (zkratka NA nebo N). V současnosti jsou nejrozšířenější antigenové varianty chřipkového viru typu A variace H1N1 a H3N2.

V Moravskoslezském kraji připadlo minulý týden na 100 000 obyvatel 1709 lidí, kteří onemocněli akutními respiračními infekcemi. Co se týče jednotlivých okresů, nejvíce jsou nemocní lidé na Opavsku, Ostravsku a Bruntálsku. 

Největší výskyt chřipky a chřipkových onemocnění byl mezi dětmi do pěti let. V týdnu před svátky se oproti předchozímu týdnu zvedl o 71 procent. Na 100 000 obyvatel připadlo 145 nemocných chlapců a děvčat. U školáků od šesti do 14 let to bylo 106 nakažených. 

  • Nejvhodnější doba pro očkování proti chřipce je před začátkem její sezony. Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nové vakcíny pro danou sezonu se na trhu obvykle objevují v září. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen a listopad. Očkovat lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní.

V celém Česku přibylo také nemocných s chorobami dýchacích cest. Na 100 000 lidí jich bylo 1364. Akutní respirační onemocnění trápí nejčastěji děti. V 51. týdnu, tedy v období před svátky, připadalo na 100 000 lidí 3855 nakažených dětí do pěti let. 

Nejhorší epidemie chřipky se odehrála loni

Nejsilnější epidemie za posledních pět let byla podle údajů ústavu na počátku roku 2015. Tehdy v ČR na 100 000 obyvatel připadalo víc než 2000 nemocných. Podle statistik se situace vždy na přelomu roku výrazně zlepšuje a nakažených ubývá. Pomáhají tomu vánoční prázdniny a volno, které zbrzdí šíření infekce.

Zatímco v minulosti odborníci mluvili o epidemii až tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2000, nyní se epidemický práh pohybuje asi mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. K přehodnocení kritéria podle odborníků přispělo třeba zavedení takzvané karenční doby, tedy tří dnů marodění bez nemocenské. Mnozí nakažení totiž k doktorovi vůbec nechodí, takže se do statistik nedostanou. Ve skutečnosti tedy může být počet nemocných mnohem vyšší.

Plošnou epidemii hlásí podle laboratoře nyní celá Skandinávie i Portugalsko, Nizozemsko či Chorvatsko. V Německu jsou regionální epidemie, na Slovensku je situace podobná jako v ČR.