Uleví se Dejvicím od kolon? Uzavírka Korunovační končí, ale jistota není

V Korunovační ulici v pražské Bubenči skončí o víkendu dlouhodobá uzavírka. Během ní se výrazně zhoršila dopravní situace v Dejvicích. Zda ale zprovoznění zrekonstruované Korunovační skutečně uleví okolí Vítězného náměstí od dopravních zácp, jisté není. Starosta Prahy 6 předpokládá, že pravda vyjde najevo během dalších dvou měsíců. Pokud se dopravní situace nezlepší, začne Praha 6 důrazně žádat o uzavření vjezdu do tunelového komplexu Blanka ze Svatovítské ulice.

Zatímco v roce 2015 sužovaly pražské Dejvice průjmy, letos se staly největší bolestí zácpy – ovšem ty dopravní. Vítězné náměstí a na ně navazující ulice doslova praskají ve švech. Zle začalo být v červenci, kdy začaly práce v Korunovační ulici v Bubenči. Většina aut tak místo ulic Československé armády, Pod Kaštany a Korunovační začala jezdit po Svatovítské a odtud buď po Milady Horákové nebo tunelovým komplexem Blanka.

  • Téměř půlroční uzavírka Korunovační byla nutná především kvůli mostu přes železniční trať do Kladna. Byl v havarijním stavu.
  • Nad železniční tratí vznikl zcela nový most.
  • Korunovační ulice současně prošla kompletní rekonstrukcí a dostala nový povrch. Místo „kočičích hlav“ je na Korunovační nově asfalt.

V Dejvickém a Bubenečském tunelu, které jsou součástí Blanky ve směru, kam vede Korunovační, se v době uzavírky výrazně zvedla intenzita dopravy. Svatovítská, která k tunelu vede, se přitom beznadějně ucpávala, kolony se vytvářely často i o víkendech. Kolony navíc stály i na samotném Vítězném náměstí a v ulici Jugoslávských partyzánů. Nyní uzavírka končí a obyvatelé Prahy 6 doufají, že současně skončí i dopravní utrpení. „Jde o ulici, po které může denně projet 15 tisíc až 20 tisíc vozidel. Otevření vítáme jako ten nejlepší vánoční dárek,“ uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Zda ale zprovoznění Korunovační Dejvicím od kolon skutečně pomůže, není zcela jisté. Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) ostatně již oznámil, že se doprava nevrátí do původních kolejí. „Některá dopravní opatření, která se realizovala v průběhu rekonstrukce, se osvědčila a nyní prověříme za normálního provozu jejich smysluplnost,“ uvedl.

Na radnici Prahy 6 přesto doufají, že Korunovační znovu „spolkne“ to, co jí projíždělo v minulosti. „Pevně doufám, že se tak stane. V opačném případě budeme muset zopakovat žádost o uzavření výjezdu z Blanky,“ poznamenal starosta Prahy 6. Předpokládá, že to bude zřejmé do dvou měsíců.

Uzavření výjezdu z tunelového komplexu Blanka u Prašného mostu navrhovala Praha 6 již během uzavírky Korunovační. Magistrát sice o omezení, které by nejspíše částečně odlehčilo Svatovítské, uvažoval, ale po protestech Prahy 7 je nakonec nezavedl. Petr Dolínek také doporučil Praze 6, aby se podmínky v okolí Vítězného náměstí pokusila zlepšit sama. Je přesvědčen, že by mohlo pomoci například přesunutí tramvajové zastávky Vítězné náměstí.