Soud rozhoduje o (ne)bytí firmy Vítkovice Power Engineering. Zkoumá pohledávky za 75 miliard

Soud zkoumá pohledávky za společností Vítkovice Power Engineering

Společnost Vítkovice Power Engineering, klíčová součást strojírenského impéria Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka, je od srpna v platební neschopnosti. S pohledávkami za 75 miliard se přihlásilo skoro 500 věřitelů. A krajský soud v Ostravě v úterý přezkoumává oprávněnost nároků jednotlivých účastníků insolvenčního řízení.

„Vůbec největší pohledávku za 1,8 miliardy korun přihlásila Komerční banka,“ zjistil redaktor České televize Radek Wiglasz. Drtivá většina pohledávek je ale podmíněných a insolvenční správce David Vandrovec uznal pohledávky jen za 3,7 miliardy korun. Mezi další největší věřitele patří další banky - Česká spořitelna a HSBC, z firem pak například skupina ZVVZ.

Soud již dříve rozhodl o tom, že se bude celé jednání konat ve vítkovickém domě kultury. Obával se totiž, že se několik stovek věřitelů nevejde do standardní soudní síně. Takové obavy byly ale podle Radka Wiglasze liché. „Přišlo jen kolem padesáti věřitelů,“ dodal.

Firmu ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group do potíží přivedla výstavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre v Turecku.

Kauza turecké elektrárny: Hrozí miliardové ztráty (zdroj: ČT24)
Kauza elektrárny v Turecku
Zdroj: ČT24

Je nejdůležitějším článkem VMG

Vítkovice Power Engineering patří k nejdůležitějším firmám skupiny VMG. Úpadek firmy, která má přes 1000 zaměstnanců, lze řešit reorganizací nebo konkurzem. Od srpna, kdy se dostaly do úpadku, je už opustilo okolo 200 lidí. Kijonková řekla, že šlo o takzvané přirozené odchody. Někteří zaměstnanci odešli do důchodu, jiným skončily pracovní smlouvy nebo jim firma neprodloužila smlouvu po zkušební době.

Konkurz by znamenal rozprodej majetku podniku, při reorganizaci by firma dál fungovala podle schváleného reorganizačního plánu. Insolvenční správce přesto, že měl některé výhrady, doporučuje reorganizaci firmy, která je podle něj lepším řešením než konkurz.

Věřitelé a Krajský soud v Ostravě budou tento týden rozhodovat také o osudu další Světlíkovy firmy Vítkovice Envi, která skončila v úpadku také v srpnu. Společnost vyrábí nádrže, zaměstnává 100 lidí a dluží přibližně 155 milionů korun.

V úpadku je také společnost Vítkovice Gearworks, u ní přezkumné jednání a schůze věřitelů přijdou u soudu na řadu koncem prosince. Společnost je výrobcem atypických převodových skříní, ozubených dílů i kompletních pohonů pro různá průmyslová odvětví. Loni se dostala do ztráty 68,3 milionu korun, o rok dříve byla v zisku 31,3 milionu korun. Firma má nyní 180 zaměstnanců.

V potížích je také „mechanika“

A insolvenční řízení hrozí i další firmě ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group, a totiž společnosti Vítkovice Mechanika.

Brněnská společnost Wetag na ni v úterý podala insolvenční návrh u soudu v Ostravě. V insolvenčním rejstříku zatím návrh zapsaný není. Podle mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové jde Weatgu o to Mechanice uškodit. Vítkovice Mechanika už letos jednou insolvenčnímu návrhu čelila, ale soud jej zamítl. Návrh tehdy podala společnost PHR Estate rovněž ze skupiny Wetag.

Společnost Vítkovice Mechanika se specializuje na zařízení pro úpravu, přepravu a zpracování materiálů, na technologie pro kontinuální povrchovou těžbu surovin a na služby v hutním, strojírenském a energetickém průmyslu. Má 630 zaměstnanců.