Haška chce v hejtmanském křesle vystřídat Šimek z ANO. Jedná s lidovci

Vítěz krajských voleb na jižní Moravě, hnutí ANO, by chtělo mít hejtmana ze svých řad. V případě uzavření koalice by kandidátem na tuto pozici byl Bohumil Šimek, který je lídrem strany v kraji. O uzavření koalice nyní hnutí jedná s lidovci a dalšími stranami. Nyní má tři zvažuje tři varianty.

Ihned po volbách Šimek uvedl, že hnutí jde primárně o prosazování volebního programu, nikoli o získání postu hejtmana. Nyní ale obrací. „Jsme vítězové a tak si myslím, že máme právo mít hejtmana, a s tímto jdeme do vyjednávání,“ řekl Šimek.

Hejtmanskou funkci by mohl případně převzít právě on. V rozhovoru pro server iDnes.cz uvedl, že porážka dosavadního hejtmana Michala Haška (ČSSD) je pro něj velkým zadostiučiněním, ale nechce vítězství hnutí stavět do osobní roviny. Přesto do ní má jeho volební úspěch přesah. Šimek totiž čtyři roky pracoval jako vedoucí Haškova sekretariátu a nyní by jej mohl ve funkci hejtmana po osmi letech vystřídat.

V neděli ve vysílání ČT Šimek potvrdil, že pokud získá uvolněnou funkci v radě kraje, vzdá se své současné pozice ředitele brněnské městské policie. V případě, že by se stal pouze zastupitelem, tak si ji ponechá.

Speciální vysílání ČT24 k výsledkům voleb na jižní Moravě

Hašek může vyjednávání zkomplikovat

Podle lídra strany patří mezi vhodné partnery hnutí například TOP 09 s Žít Brno nebo Strana zelených. ANO naopak nepředpokládá vyjednávání s komunisty anebo SPD a SPO. „Každá strana má své priority, jedna strana nechce být s tou druhou, takže bude složité to dát dohromady,“ dodal Šimek. Hnutí ANO zvažuje tři možné varianty. První je na vládní úrovni ANO, ČSSD, KDU-ČSL, poté s KDU-ČSL a dalšími, ale i s ČSSD a malými stranami.

ANO už jednalo s lidovci, ale také s TOP 09 a ODS. Žádná konkrétní dohoda ale zatím nepadla a ve hře je více variant budoucí koalice, včetně spolupráce se sociálními demokraty. V takovém případě ale nejspíše bez současného. Spolupráci s ním totiž hnutí zásadně odmítá.

Hašek už v neděli uvedl, že je připravený být v opozici. Zároveň ale řekl, že nadále zůstává členem vyjednávacího týmu a že ČSSD bez něj nemůže jít do koalice. „Nemůže tak učinit proto, že jsem jejím zastupitelem a členem klubu ČSSD,“ uvedl.

Právě jméno Michala Haška může vyjednávání o koalici zásadně zkomplikovat. Spolupráci s ním totiž kromě hnutí ANO odmítly i další strany - TOP 09 s Žít Brno i Zelení a Piráti.

Ve hře je i koalice bez hnutí ANO

Jednání s Haškem se naopak nebrání lidovci, a protože na jižní Moravě mohou koalici s nadpoloviční většinou hlasů vytvořit nejméně tři strany - včetně KDU-ČSL, je tak možné utvoření koalice i bez vítězného ANO.  

V krajských volbách na jižní Moravě hnutí ANO získalo 15 mandátů z 65. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty, třetí ČSSD jich má také 11. KSČM získala sedm křesel v zastupitelstvu, ODS šest, shodně po čtyřech má TOP 09 s Žít Brno, SPD a SPO a Starostové pro Jižní Moravu. Zbývající tři získali Zelení a Piráti.