Křižánky zvýší daň z nemovitosti. Místním to vynahradí, chalupáři nedostanou nic

Události v regionech: Obec Křižánky na Vysočině hodlá čelit vylidňování netradičním způsobem (zdroj: ČT24)

Obec Křižánky na Vysočině výrazně zvýší daň z nemovitosti. Zdá se to paradoxní, ale radnice tak chce zastavit své vylidňování. Obyvatelé obce totiž dostanou výměnou za vyšší daně různé výhody. Rekreanti, kterým v obci patří téměř dvě třetiny chalup, však zpátky nic nedostanou. Vedení obce doufá, že tak některé přiměje, aby se v Křižánkách přihlásili.

Daň z nemovitosti vzroste v Křižánkách v průměru o 400 až 500 korun. Zhruba se tedy zdvojnásobí, v některých případech by mohla být i trojnásobná. „Zvyšujeme pouze zastavěné plochy a stavby,“ podotkl starosta Jan Sedláček.

Právě daň z nemovitosti je podle křižánecké radnice jediné, co obci přinášejí chalupáři. Těm patří přes 200 nemovitostí z celkového počtu 350. Chce proto, aby Křižánkám platili více. Vyšší daň zaplatí i místní obyvatelé, ačkoli o nich radnice nemůže říct, že Křižánkám nic nepřinášejí. Právě podle jejich počtu určuje stát, kolik obec získá v rámci rozpočtového určení daní. Lidem s trvalým pobytem v Křižánkách proto chce obec vyšší daň vynahradit. Plánuje zavedení tzv. místní měny. Mělo by jít o poukázky na odběr služeb přímo v obci – například do kavárny nebo na místní poplatky.

Místní měna bude v Česku novinkou, zatím žádná obec nic podobného nezavedla. Inspiraci nalezli Křižánečtí v Rakousku. „Byli jsme se s Krajem Vysočina v takové obci v Rakousku podívat. Místní měna funguje pěkným způsobem, rozvíjí místní ekonomiku a udržuje koloběh peněz v té obci,“ uvedl starosta Sedláček. Konkrétní podobu křižánecké měny radnice ještě nestanovila.

Od kompenzací za vyšší daně, které budou dostávat pouze místní obyvatelé, si radnice slibuje, že se někteří rekreanti v obci přihlásí. Že takový plán nenajde ohlas u každého, je už teď zřejmé. „Mně je 75 let. Co se budu někde přihlašovat?“ podotkl majitel jedné z rekreačních chalup. Naopak místní plán oceňují. „Spousta lidí mluví o tom, jak je tady krásně a jak by tady chtěli žít. Myslím, že jim v tom nic nebrání,“ uvedl křižánecký podnikatel Ladislav Procházka.

Vylidňování je v současnosti jedním z nejpalčivějších problémů celého Kraje Vysočina a zejména jeho venkovských oblastí. Vyplynulo to i z průzkumu, který před nadcházejícími krajskými volbami provedly pro Českou televizi agentury STEM/MARK a Median. Podle sociologa Daniela Prokopa považuje vylidňování a odchody především mladých lidí z regionu za zásadní problém 30 procent obyvatel regionu.