Tragický pád lanovky v Krkonoších jde znovu k soudu

Okresní soud v Trutnově se bude muset znovu zabývat zřícenou lanovkou na chatě Bumbálka v Krkonoších. Soud nepravomocně uznal vinného provozovatele lanovky Miloslava Jirmana. Státní zástupce i obviněný ale podle informací České televize uspěli s odvoláním. Při pádu lanovky v roce 2013 zahynul jeden člověk a další čtyři se vážně zranili.

Okresní soud v Trutnově letos v dubnu uznal vinu provozovatele nákladní lanovky, od jeho potrestání ale upustil. Muži za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo až šest let vězení. Jirman před soudem vinu opakovaně popřel, jeho obhájce žádal zproštění obžaloby.

Proti rozsudku se později odvolal i státní zástupce, který pro obviněného navrhoval podmíněný trest v rozmezí 18 měsíců až dvou let a zákaz činnosti. 

K nehodě došlo v listopadu 2013. Do nákladní lanovky, která nesměla sloužit k převážení lidí, nastoupila rodina se dvěma dětmi. Tažné lano se ale krátce po rozjetí přetrhlo a korba se zřítila zhruba z deseti metrů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Muž na místě zraněním podlehl, dvě ženy a dvě děti skončily v péči lékařů. Podle obžaloby za situaci mohl provozovatel a strojník lanovky, který nedostatečně kontroloval technický stav zařízení. Policisté ale obvinili i rodiče, kteří do lanovky nastoupili. Stíhání muže kvůli úmrtí zastavili, ženu soud shledal vinou, ale od potrestání také upustil.

Nároky zdravotních pojišťoven za léčení zraněných za více něž milion korun a žádost pozůstalých dětí o náhradu celkem jednoho milionu korun soud odkázal do občanskoprávního řízení.

Nákladní lanovka k chatě ve špindlerovské Přední Labské opět jezdí. Majitel ji opravil a znovu zprovoznil krátce po nehodě.